Pierwszy „sztych” na Budryku

W kopalni Budryk rozpoczął się kolejny etap prac związany z uruchomieniem najgłębszego w górnictwie węgla kamiennego poziomu 1290 metrów.

Właśnie ruszyły prace przy pogłębianiu szybu VI od poziomu 1050 do 1290.

Zgodnie z górniczą tradycją załadunek pierwszego kubła rozpoczął dyrektor kopalni.

– To jest bardzo ważna inwestycja dla naszej kopalni i całej Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Budowa poziomu 1290 to ogromne przedsięwzięcie, to cały kompleks wyrobisk. Połączenie wentylacyjne na poziomie 1290 metrów pozwoli na udostępnienie nam nowych pokładów, które chcemy w przyszłości wybierać – powiedział Piotr Chmiel, dyrektor KWK Budryk.

– Mam nadzieję, że inwestycja wykonana zostanie bezpiecznie i terminowo. Życzę
ekipie górniczego szczęścia – dodał dyrektor.

Zgodnie z harmonogramem prac pogłębianie szybu ma się zakończyć w 2013 roku, ale jak nam powiedział Józef Ziobroń, prezes Przedsiębiorstwa Produkcyjno – Górniczego „ROW-JAS” lidera konsorcjum wykonującego prace na Budryku. – Jesteśmy dobrze przygotowani do pracy i roboty będziemy chcieli zakończyć znacznie wcześniej – powiedział prezes Ziobroń.

Prace będą wykonywane metodą „na strzał”, aby szybko i sprawnie szło wiercenie, firma zakupiła specjalną wiertnicę. W sumie górnicy mają do wydrążenia około 280 metrów, bo szyb będzie sięgał de facto głębokości 1320, a nie 1290 metrów. Planowany postęp dobowy założono na osiem metrów.

Realizacja zadania „Opracowanie dokumentacji technicznej, szczegółowej technologii wykonywania prac, dostawę materiałów i urządzeń oraz pogłębienie i zazbrojenie szybu

VI od poz. 1050 do nowego poz. 1290 dla JSW S.A. KWK Budryk” pozwoli na obsługę nowobudowanego poziomu wydobywczego 1290 w zakresie wentylacji, transportu materiałów i jazdy ludzi. Nowobudowany poziom 1290 udostępnia pokłady grupy 400, wysokowartościowego węgla koksującego klasy 35.

Pogłębienie szybu VI do poz. 1290 jest niezbędne, aby była możliwa eksploatacja pokładów, które zalegają poniżej aktualnie użytkowanego poz. 1050. Wykonanie tej inwestycji spowoduje, że eksploatacja pokładów z węglem typu 35 nie będzie eksploatacja podpoziomową.

zdjęcie: Agnieszka Materna