Kopalnie JSW 360

Ikona BIPIkona Portal PracownikaIkona pocztyFacebookTwitterInstagramYoutubeLinkedinIkona szukaniaPLEN

Kilka słów o projekcie…

„Kopalnie Jastrzębskiej Spółki Węglowej 360o” powstały, by w nowoczesny i nowatorski sposób przybliżyć Państwu pracę górniczą, nieznaną ogółowi i często mitologizowaną. Materiały zostały opracowane i zrealizowane przez pracowników Grupy Kapitałowej JSW, a w szczególności JSW S.A., JSW Szkolenie i Górnictwo Sp. z o.o. oraz JSW IT Systems Sp. z o.o. Projekt można nadal rozwijać, poszerzając go o kolejne obiekty i miejsca lub pogłębiając na danym stanowisku pracy, z przeznaczeniem do dedykowanych szkoleń bhp.

Zastosowanie kamery rejestrującej obraz w zakresie 360o, w odróżnieniu od „zwykłego” filmu, pozwala na oglądanie wszystkiego wokół, dając wrażenie obecności w centrum wydarzeń.

Proponujemy Państwu - bez wychodzenia z domu - spacer po reprezentatywnych obiektach i miejscach Spółki, tworzących realistyczny obraz kopalni węgla kamiennego. Multimedialny spacer pozwala przejść codzienny „szlak” górnika, a także przyjrzeć się bliżej co dzieje się z węglem i towarzyszącym mu metanem na dole i na powierzchni kopalni. Sercem projektu jest swoista mozaika kilkudziesięciu filmów, wzbogacona o różnorodne materiały poglądowe, zdjęcia i filmiki „z życia kopalni”, ciekawostki oraz informacje o zagrożeniach występujących w naszych zakładach górniczych.

Aplikacja umożliwia spacer w oparciu o przygotowany scenariusz. Można również - przy użyciu komputerowej myszki lub touchpada - samodzielnie eksplorować kopalnię, wybierając z przejrzystego menu interesujące miejsca, a następnie kierunek zwiedzania, rozglądać się wkoło i z pomocą lektora przyswajać napotkane „po drodze” materiały edukacyjne (hotspoty, „Czy wiesz, że?”, „Gdzie to jest?”). Przeniesienie się do wirtualnej rzeczywistości za pomocą gogli VR zapewni Państwu niezapomniane wrażenia i bliski kontakt z codziennym życiem kopalni, pomimo, że w tej opcji materiały edukacyjne nie są dostępne. Dla zdrowia i bezpieczeństwa konieczne jest zapoznanie się z instrukcją obsługi producenta używanych okularów VR, gdyż nie wszystkie osoby mogą z nich korzystać.

Mamy nadzieję, że nasz film 360o zaciekawi szerokie grono odbiorców i posłuży im jako kanwa do wymiany opinii na temat trudnej i niebezpiecznej, ale jednocześnie ciekawej pracy górnika.

Zobaczcie zatem, jak wygląda górnictwo węgla kamiennego bez upiększania i retuszu, czyli - jak się teraz mówi - bez ściemy.

Komputery stacjonarne, laptopy, tablety:
- przeglądarka internetowa: Google Chrome (ostatnie trzy wersje), Mozilla Firefox (ostatnie trzy wersje)
- system operacyjny: Windows 10/11
- procesor: Intel i3, i5, i7 od generacji 8, równoważny AMD lub lepszy