Zmiany w zarządzie JSW

|   Relacje inwestorskie - wspólne

3 września prezes zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej Edward Szlęk złożył rezygnację z zajmowanego stanowiska z powodu stanu zdrowia. Rada Nadzorcza przyjęła jego rezygnację. Edward Szlęk sprawował funkcję prezesa giełdowej spółki od 27 kwietnia tego roku, wcześniej był prezesem spółki JSW Koks, wchodzącej w skład grupy kapitałowej JSW.

Aktualnie obowiązki prezesa zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej pełni Józef Myrczek, przewodniczący Rady Nadzorczej. Józef Myrczek jest przewodniczący rady od 2010 roku. W 1980 roku ukończył studia na Wydziale Podstawowych Problemów Techniki Politechniki Wrocławskiej. W roku 1984 uzyskał stopień naukowy doktora, a następnie w roku 1999 stopień naukowy doktora habilitowanego nauk chemicznych. Odbył liczne szkolenia z zakresu bankowości i finansów w kraju i za granicą. Obecnie jest profesorem nadzwyczajnym na Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej.

3 września 2015 r. Rada Nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej dokonała także wyboru dwóch zastępców prezesa zarządu JSW - ds. technicznych i ds. strategii. Nowym członkiem zarządu JSW ds. technicznych został od 4 września Aleksander Wardas, a członkiem zarządu ds. strategii - Tomasz Gawlik.

Aleksander Wardas posiada wiedzę i doświadczenie z zakresu zarządzania podmiotami górniczymi. Z powodzeniem zrealizował wiele projektów związanych z rozwojem procesów produkcyjnych i przeróbczych kopalń oraz projektów strategicznych związanych z restrukturyzacją zakładów górniczych.

Nowo wybrany członek zarządu JSW od początku swojej pracy zawodowej był związany z branżą górniczą. W latach 1987 - 2002 pracował w KWK „Chwałowice”, gdzie przeszedł przez różne szczeble – poczynając od stanowiska stażysty do głównego inżyniera górniczego - kierownika działu górniczego. Następnie pracował w KWK „Jankowice”, gdzie w latach od 2002 do 2007 roku pełnił funkcję naczelnego Inżyniera, zastępcy kierownika ruchu zakładu górniczego, a w latach 2007 do 2010 - funkcję dyrektora technicznego. Od listopada 2010 r. do końca 2011 r. pełnił funkcję dyrektora technicznego KWK „Knurów - Szczygłowice”, a następnie dyrektora kopalni, która od sierpnia 2014 roku weszła w struktury JSW.

Aleksander Wardas jest absolwentem Politechniki Śląskiej w Gliwicach, na której w 1987 r. ukończył studia na Wydziale Górniczym. W 1997 r. na tej samej uczelni ukończył studia podyplomowe w specjalności „Zarządzanie Górniczymi Podmiotami Gospodarczymi”.

Tomasz Gawlik jest absolwentem Akademii Ekonomicznej w Katowicach, na której ukończył również Podyplomowe Studia Podatkowe w zakresie finansów i rachunkowości podatkowej. Z Grupą JSW związany jest od 1989 roku. Najpierw pracował w kopalni Jas-Mos a od 2005 roku w Biurze Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej w Zespole Zamówień Publicznych i Umów. Od 2008 roku pełnił funkcję Zastępcy Dyrektora Biura Nadzoru Właścicielskiego a następnie od 2010 roku funkcję Dyrektora Biura Rozwoju Strategicznego. Od 2013 roku pełnił funkcję Prezesa Zarządu Spółki Energetycznej „Jastrzębie” S.A. Posiada doświadczenie w tworzeniu i nadzorze nad realizacją długoterminowych planów strategicznych, przeprowadzaniu procesów restrukturyzacyjnych oraz wdrażaniu projektów ukierunkowanych na optymalizację procesów w przedsiębiorstwach.