Zapalił się metan

Trwa akcja ratunkowa w kopalni Krupiński

Wczoraj (5.05.2011r.) o godz. 19:48 w kopalni Krupiński należącej do Jastrzębskiej Spółki Węglowej w ścianie N-12 pokł. 329/1; 329/1-2 na początku zmiany „III” doszło do zapalenia metanu. Do wypadku doszło podczas wykonywania prac przed rozpoczęciem urabiania. W strefie zagrożenia przebywało 32 pracowników. Poszkodowanych zostało 14 osób, pozostałe osoby wycofały się o własnych siłach. Spośród osób poszkodowanych 8 osób znajduje się w szpitalach: sześciu, których życiu – jak określają lekarze – nie zagraża niebezpieczeństwo, znajduje się w Centrum Leczenia Oparzeń w Siemianowicach Śląskich, natomiast dwóch lżej poszkodowanych – w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.

W strefie zagrożenia w chodniku nadścianowym wciąż przebywa sześciu pracowników, w tym dwóch ratowników. W związku z tym wciąż trwa akcja ratownicza, której celem jest dotarcie do poszkodowanych i ich ewakuacja.

W akcji ratowniczej uczestniczą zastępy własne JSW S.A., Okręgowej i Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego. Akcja potrwa do skutku, a więc do dotarcia do ostatniego górnika.

Ok. 935 udało się nawiązać kontakt z poszkodowanymi. O sytuacji będziemy informować na bieżąco.