Wirtualny spacer po Izbie Tradycji

Zapraszamy do zwiedzania Izby Tradycji KWK „Knurów” bez wychodzenia z domu. Multimedialny spacer pozwala zajrzeć do wnętrza muzeum, w którym zgromadzono dokumenty i zdjęcia z pierwszych lat istnienia kopalni, okresu międzywojennego oraz historii najnowszej. Dzięki panoramicznym fotografiom można przejść przez lampownię, markownię i wejść do szybu, a stamtąd prosto do przodka. To pierwszy spacer w formie 3D udostępniony przez Jastrzębską Spółkę Węglową.

Pomysł opracowania wirtualnej, interaktywnej wersji Izby Tradycji KWK „Knurów” zrodził się w grudniu 2018 roku podczas spotkania Zespołu Projektowego Strefy Sztygara. Celem tego projektu jest promowanie techniki, kultury i tradycji górniczej oraz ochrona dziedzictwa przemysłowego. Materiał pt. Wirtualny Spacer po Izbie Tradycji KWK „Knurów” opracował zespół składający się z przedstawicieli: Zespołu Redakcyjnego Strefy Sztygara, JSW IT Systems oraz Biura Komunikacji i PR.

Izba Tradycji KWK ,,Knurów” powstała 28 czerwca 1997 roku - w dniu święta patronów kopalni ,,Piotra i Pawła” - dzięki staraniom Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Górnictwa KWK ,,Knurów”. Na jej siedzibę wybrano dawny zamek, który w 1912 roku został przebudowany na willę kolejnych dyrektorów kopalni i ich rodzin. Przez wiele lat budynek pełnił funkcję domu mieszkalnego, a następnie stał się siedzibą klubu Naczelnej Organizacji Technicznej i biblioteki. Większość zgromadzonych w Izbie Tradycji eksponatów dotyczy historii górnictwa i tradycji górniczych. W autentyczny sposób ukazane zostało również wnętrze izby górniczej z początków XX wieku.