Uprzejmie informujemy, że węgiel dla klientów indywidualnych sprzedajemy wyłącznie bezpośrednio w kopalni „Budryk” w Ornontowicach. JSW S.A. nie prowadzi sprzedaży on-line, a wszelkie oferty i aukcje internetowe prowadzone z powołaniem się na JSW S.A., naszą nazwę lub logo są bezprawne.

Ikona BIPIkona Portal PracownikaIkona pocztyFacebookTwitterInstagramYoutubeLinkedinIkona szukaniaPLEN

Trudne warunki nie pozwalają dotrzeć do górników

Ratownikom w dalszym ciągu nie udało się dotrzeć do trzech uwięzionych górników. W wyrobisku pojawiła się woda.

Ratownicy napotkali wodę w penetrowanym wyrobisku. Podjęliśmy decyzję, że będziemy przetransportowywać pompy do wyrobiska, żeby jak najszybciej wypompować stamtąd wodę. Ze względu na bezpieczeństwo muszą to być pompy na sprężone powietrze - powiedział Daniel Ozon, prezes JSW. W tej chwili pompy transportowane są do miejsce zdarzenia. Po zainstalowaniu pomp, ratownicy natychmiast rozpoczną wypompowywanie wody. Ratownicy zlokalizowali sygnał z dwóch lamp, które znajdują się w rejonie zalewiska. Za obszarem zalanym do penetracji pozostało ratownikom około 20 metrów chodnika. Obecnie pracują tam 23 zastępy.

Ze względu na zagrożenie pożarowe, kierownictwo Zofiówki podjęło decyzję o uruchomieniu dwóch ścian w rejonach odległych od miejsca wypadku.

Kolejne informacje pojawią się jutro po godz. 8 rano podczas konferencji prasowej.