Tornistry od Fundacji JSW

Odliczanie przed pierwszym dzwonkiem już się rozpoczęło. Aby wspomóc najbardziej potrzebujące dzieci, Fundacja JSW – we współpracy z Caritas Polska – przygotowała szkolne wyprawki dla 500 uczniów.

fot. Mateusz Paszek

Fundacja JSW włączyła się w akcję „Tornister Pełen Uśmiechów”, którą w całym kraju organizuje Caritas Polska. W jedenastu dotychczasowych edycjach tej kampanii wsparto 170 tys. dzieci. Fundacja JSW zaangażowała się w akcję lokalnie, przekazując dzieciom przybory niezbędne do nauki. – Mamy nadzieję, że dzięki takim plecakom, dostosowanym do potrzeb dzieci, nadchodzący rok szkolny zaowocuje sukcesami – powiedział Włodzimierz Hereźniak, prezes zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej i równocześnie przewodniczący Rady Fundacji JSW. – Pomoc potrzebującym dzieciom to przecież nasz obowiązek.

Celem akcji jest przede wszystkim zwiększenie szans edukacyjnych uczniów przez zakup i przekazanie gotowych wyprawek szkolnych oraz zwrócenie uwagi na problemy edukacyjne dzieci z ubogich rodzin. – Fundacja JSW współpracuje z Caritas od momentu swojego powstania, a „Tornister Pełen Uśmiechów” to kolejna akcja, w którą się włączamy. Stwierdziliśmy, że to dobry moment, żeby tę akcję promować, ale też - jako Fundacja – chcieliśmy przygotować się do niej lokalnie, wspierając mieszkańców naszych gmin – powiedział Artur Dyczko, prezes Fundacji JSW. – Z pewnością nie jest to akcja jednorazowa i będzie kontynuowana.