Stanowisko Zarządu JSW SA

W związku z pojawiającymi się ze strony związków zawodowych działających w Jastrzębskiej Spółce Węglowej informacjami na temat propozycji Zarządu Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy oraz nowego Regulaminu Pracy prezentujemy do publicznej wiadomości obydwie propozycje tak, aby każdy zainteresowany mógł samodzielnie zapoznać się z nimi i je ocenić.

Z całą mocą podkreślamy, że w obu dokumentach nie znajdują się zapisy mówiące o ograniczeniu, bądź likwidacji barbórek, czternastek lub deputatu węglowego. Rozpowszechniane przez związki zawodowe informacje zostały odebrane przez Zarząd Spółki jako nadużycie, natomiast skierowanie stanowiska w pierwszej kolejności do środków masowego przekazu, a nie do partnera w negocjacjach odbieramy jako złą wolę i niechęć do prowadzenia merytorycznej dyskusji.

Negocjacje ze związkami zawodowymi ws. nowego ZUZP toczą się od przeszło dwóch lat. Spotkania proponowane przez Zarząd były bojkotowane, a wszystkie dotychczasowe propozycje Zarządu były odrzucane w całości bez uzasadnienia merytorycznego.

W kwietniu 2011 r. związki zawodowe odrzuciły zaproponowany przez Zarząd projekt motywacyjnego systemu wynagradzania będącego załącznikiem do ZUZP. Brak  argumentów ze strony związków  w sprawie ZUZP, ale również pogarszająca się sytuacja na rynkach międzynarodowych i konieczność  reagowania na te zmiany - spowodowały, że Zarząd przystąpił do pracy nad opracowaniem całościowego prawa zakładowego tj. ZUZP z wszystkimi załącznikami. Prace trwały przez ponad pół roku i 21 listopada 2011 r. propozycja nowego układu zbiorowego wraz z załącznikami została  zaprezentowana związkom zawodowym z równoczesnym zaproszeniem do negocjacji.

Oprócz ZUZP Zarząd zaproponował wprowadzenie nowego Regulaminu Pracy. Ma on zastąpić osiem regulaminów obowiązujących obecnie w poszczególnych kopalniach Spółki. Sytuacja jest o tyle absurdalna, że różnice nie wynikają z odmiennych warunków geologicznych, zasad bezpieczeństwa czy systemów pracy, a są jedynie efektem zaszłości z okresu łączenia i przejmowania kopalń przez JSW. W praktyce bardzo utrudnia to sprawne zarządzanie Spółką jako całością, konieczne jest bowiem dostosowywanie licznych decyzji operacyjnych i strategicznych do odmiennych regulaminów pracy w poszczególnych zakładach. Faktem jest, że Regulamin zakłada możliwość wprowadzenia 6-dniowego tygodnia pracy kopalni, a nie pracownika! Zapis umożliwia – ale nie wymusza – organizację pracy w ramach 6-dniowego tygodnia pracy kopalń. Taka możliwość pozwala nie tylko na zwiększenie wydobycia, ale również bardziej efektywne  wykorzystanie sprzętu i kapitału.

Jednocześnie zmiana regulaminu pracy jest spowodowana koniecznością podnoszenia standardów bezpieczeństwa pracy we wszystkich kopalniach JSW. Bezpieczeństwo pracowników jest dla Zarządu najważniejszym priorytetem, stąd pomysł Zarządu o premii BHP, a także  konieczność wprowadzenia identycznych, najwyższych standardów porządku i bezpieczeństwa pracy we wszystkich zakładach.

Zarząd JSW w dalszym ciągu ma nadzieję, że związki zawodowe mając na uwadze dobro pracowników i firmy przystąpią do merytorycznej dyskusji.