Składamy kondolencje Rodzinom zmarłych Górników.

Z ogromnym żalem informujemy o tragicznej śmierci śp. Krzysztofa Stokłosy i śp. Zbigniewa Parmy którzy zmarli w wyniku nieszczęśliwego wypadku w kopalni Pniówek.

Rodzinom Zmarłych składamy wyrazy ubolewania i współczucia.

Pracownicy, Rada Nadzorcza i Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA

To była tragiczna sobota w kopalni Pniówek. Komisja powypadkowa z udziałem przedstawicieli OUG, WUG, PIP, Prokuratury oraz Przedsiębiorcy wciąż ustala przyczyny i okoliczności dwóch śmiertelnych wypadków, jakie miały miejsce w minioną sobotę - 8 stycznia w kopalni Pniówek.

Około godz. 2:35 w ścianie N-4 pokł. 403/1 podczas wykonywania otworu wielkośrednicowego dla zabudowy stropnicy stalowej, w celu zabezpieczenia opadu stropu doszło do opadu skał stropowych, w wyniku czego poszkodowany górnik został całkowicie zasypany. Natychmiast rozpoczęto akcję ratowniczą. Udział w akcji wzięły zastępy własne, OSRG i CSRG Bytom. Poszkodowanego uwolniono o godz. 5:25, o godz. 5:27 lekarz stwierdził zgon poszkodowanego.

Tego samego dnia o godz. 19:40 zaistniał drugi wypadek śmiertelny. Do wypadku doszło podczas demontażu szyn, służących do podwieszania aparatury elektrycznej, zasilającej urządzenia ściany W-7 w pokładzie 360/1. W związku z brakiem bezpośredniego świadka, ustalono, że poszkodowany prawdopodobnie pośliznął się i uderzył głową w ułożone na spągu koryto przenośnika ścianowego, doznając śmiertelnych obrażeń.