Relacje inwestorskie Jastrzębskiej Spółki Węglowej wyróżnione przez ekspertów w rankingu Gazety Giełdy Parkiet

|   Relacje inwestorskie - wspólne

Dobrze przygotowywane raporty i prezentacje, odpowiednie kompetencje zespołu relacji inwestorskich, szybka reakcja na prośby o informacje, otwartość Zarządu na spotkania z analitykami i inwestorami. To właśnie te cechy zdaniem ekspertów rynku kapitałowego charakteryzują i wyróżniają Jastrzębską Spółkę Węglową spośród innych spółek notowanych na GPW.

Gazeta Giełdy Parkiet, jedyny na rynku mediów tytuł zajmujący się profesjonalnie naszym rynkiem kapitałowym przeprowadził ankietę wśród wybranych analityków i zarządzających. Oceniali oni nie tylko sposoby i narzędzia komunikacji, ale także kompetencje i zaangażowanie zespołów odpowiadających w spółkach giełdowych za komunikację z inwestorami, akcjonariuszami i analitykami. Ankietowani eksperci wskazali spółki wyróżniające się na rynku najwyższą jakością, fachowością prowadzonej komunikacji z rynkiem kapitałowym i tym samym te, które dziś wyznaczają najwyższe standardy w tym obszarze kontaktów spółki z jej otoczeniem. JSW zajęła prestiżowe drugie miejsce w wśród liderów najlepszych relacji inwestorskich w 2014 roku.

- Dla nas to ogromna satysfakcja. Oceniali nas najlepsi eksperci na rynku. Cieszymy się, że spółka zaledwie w niecałe 3 lata obecności na Giełdzie sprostała wysokim wymaganiom w zakresie prowadzenia otwartej, profesjonalnej, szerokiej komunikacji i jest dziś jednym z liderów. Ważne, że doceniono nas zarówno za dostarczanie informacji, jak i wprowadzanie nowatorskich rozwiązań służących lepszemu zrozumieniu spółki, zasad jej działania i strategii rozwoju –  podkreśla Izabella Tokarz, dyrektor biura organizacji i kontaktów z inwestorami w JSW.

Na głównym parkiecie Giełdy Papierów Wartościowych notowane są akcje 456 spółek.

Czteroosobowy zespół relacji inwestorskich JSW SA odpowiada m.in. za obszar zbierania, przygotowywania i raportowania informacji o tym, jakie spółka ma wyniki, co istotnego dzieje się w strukturze grupy kapitałowej, jakie realizuje inwestycje i jakie ma plany. Zespół prowadzi stałą komunikację z instytucjami rynku kapitałowego, z inwestorami, akcjonariuszami, analitykami i zarządzającymi.