Ratownicy wypompowują wodę

W ciągu ostatniej godziny poziom lustra wody obniżył się o kilkanaście centymetrów. Mimo to, zalewisko wciąż nie pozwala na przeszukanie całego odcinka chodnika.

Woda spływa do zalewiska z dwóch kierunków tworzących skrzyżowanie. Kompozytowa pompa szlamowa skutecznie pracuje, a lustro wody systematycznie opada. Wyłaniają się elementy konstrukcyjne wzmacniające skrzyżowanie chodnika H-10 z chodnikiem podścianowym H-2.

Mija tydzień od wypadku w Zofiówce. Do silnego wstrząsu doszło na poziomie 900 m. Dwóch górników zginęło, dwóch uratowanych wyszło już ze szpitala, a trzech nadal jest poszukiwanych. To jedna z najtrudniejszych akcji ratowniczych w historii Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Bierze w niej udział około tysiąca osób. Nie tylko rodziny górników, ale też ratownicy są pod stałą opieką psychologa.