Uprzejmie informujemy, że węgiel dla klientów indywidualnych sprzedajemy wyłącznie bezpośrednio w kopalni „Budryk” w Ornontowicach. JSW S.A. nie prowadzi sprzedaży on-line, a wszelkie oferty i aukcje internetowe prowadzone z powołaniem się na JSW S.A., naszą nazwę lub logo są bezprawne.

Ikona BIPIkona Portal PracownikaIkona pocztyFacebookTwitterInstagramYoutubeLinkedinIkona szukaniaPLEN

Ratownicy odnaleźli ciało swojego kolegi

W czwartek, 12 maja, około godz. 5:55 ratownicy odnaleźli ciało zaginionego w akcji ratownika.

34-letni ratownik z kopalni Krupiński zaginął w czasie akcji prowadzonej po zapaleniu się metanu 5 maja w ścianie N-12 pokład 329/1; 329/1-2 na poziomie 820 m.

Akcja była prowadzona w ekstremalnie trudnych warunkach. Ratownika znaleziono na 220 metrze w chodniku wentylacyjnym ściany przy widoczności 0,5 metra. W dalszym ciągu prowadzona jest akcja ratownicza w celu zaizolowania rejonu ściany N-12.

Po odnalezieniu ciała ratownika, liczba ofiar tragicznego wypadku zbiorowego w Krupińskim wzrosła do trzech. Dziewięciu górników jest hospitalizowanych w Centrum Leczenia Oparzeń w Siemianowicach Śl. Dwaj lżej ranni, którzy przebywali w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju zostali wypisani do domów.

Dzisiaj tj. 12 maja o godz. 9:00 w Suszcu, rozpocznie się pierwsze posiedzenie komisji powołanej przez prezesa WUG w sprawie ustalenia przyczyn wypadku.