Przypominamy o terminie wygaśnięcia prawa do nieodpłatnego nabycia akcji serii „A” i „C”

|   Relacje inwestorskie

Zarząd JSW S.A. przypomina o terminie wygaśnięcia prawa do nieodpłatnego nabycia akcji serii „A” i „C” JSW S.A.

Zarząd

Jastrzębskiej Spółki Węglowej Spółki Akcyjnej

z siedzibą w Jastrzębiu – Zdroju /44 – 330/

Al. Jana Pawła II 4

przypomina, iż prawo do nieodpłatnego nabycia:

• akcji serii „A” (akcji zbywanych przez Skarb Państwa uprawnionym pracownikom JSW S.A. zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 r. o komercjalizacji i prywatyzacji);
  • akcji serii „C” (akcji zbywanych pracownikom uprawnionym do nieodpłatnego nabycia akcji na podstawie uchwały nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia JSW S.A. z dnia 12 maja 2011 r.).

WYGASA Z DNIEM  8 PAŹDZIERNIKA 2013 r.

Po dniu 8 października 2013 r. uprawnieni do nieodpłatnego nabycia akcji serii „A” i serii „C” JSW S.A. nie będą mogli zawrzeć umowy nieodpłatnego nabycia akcji.

Wyjątek stanowią spadkobiercy uprawnionych pracowników, którzy będą mogli zrealizować prawo do nieodpłatnego nabycia akcji po dniu 8 października 2013 r., o ile zostaną spełnione następujące warunki:

• śmierć  spadkodawcy (czyli uprawnionego pracownika) nastąpiła przed upływem terminu wygaśnięcia prawa do nieodpłatnego nabycia akcji, tj. nastąpiła najpóźniej w dniu 8 października 2013 r.

oraz

•  nie później niż w dniu 8 października 2013 r. został złożony do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo do dnia 8 października 2013 r. został  sporządzony przez notariusza zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia.

Po spełnieniu powyższych warunków termin do skorzystania z prawa do nieodpłatnego nabycia akcji ulega:

• przerwaniu do czasu uzyskania prawomocnego postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku - w takim wypadku termin do zawarcia umowy nieodpłatnego nabycia akcji biegnie na nowo i wynosi 24 miesiące od dnia  uprawomocnienia się  postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku;
  • przedłużeniu o miesiąc w przypadku przedstawienia zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia sporządzonego przez notariusza.

Spadkobiercy uprawnionego pracownika celem zawarcia umowy nabycia akcji po dniu 8 października 2013 r. powinni w dniu zawierania umowy nieodpłatnego nabycia akcji przedłożyć prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku wraz z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku opatrzonym dzienną prezentatą sądu lub z dołączonym potwierdzeniem daty nadania wniosku do Sądu albo zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia sporządzony przez notariusza.

Zaznacza się jednocześnie, iż prawo do nieodpłatnego nabycia akcji serii „D” (akcji zbywanych przez Skarb Państwa uprawnionym pracownikom spółki Kombinat Koksochemiczny „Zabrze” S.A., którzy złożyli oświadczenie o chęci nabycia akcji JSW S.A. w zamian za akcje KK „Zabrze” S.A. - zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 r. o komercjalizacji i prywatyzacji) wygasa z dniem 21 marca 2014 r.

Uwaga !!!
Informacje szczegółowe związane z nieodpłatnym zbywaniem akcji Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. można uzyskać u prawników kancelarii „Adwokaci i Radcowie Prawni” sp.k. Izabella Żyglicka i Wspólnicy dyżurujących w siedzibie spółki, pokój numer 116 oraz pod numerem telefonu (32) 603 04 30.