Przypominamy o "splicie" akcji JSW

W związku z pojawiającymi się artykułami prasowymi dotyczącymi możliwości podziału akcji JSW S.A. czyli tzw. splitu w stosunku 1 do 10, Zarząd JSW S.A. informuje, iż czynność ta została dokonana już przed debiutem giełdowym Spółki.

Zmiana ta nastąpiła na podstawie postanowienia Sądu Rejonowego w Gliwicach z dnia 2 czerwca 2011 r. w ramach zmiany Statutu Spółki.

Podział akcji nie wpłynął w żadnym stopniu na zmianę wysokość kapitału zakładowego, który po tej zmianie składał się z 108.849.600 akcji o wartości nominalnej 5 zł każda (przed zmianą było to 10.884.960 akcji o wartości nominalnej 50 zł). Oznacza to że na osoby uprawnione do akcji ustawowo przypada średnio 317 akcji, a na osoby nieuprawnione - 190 akcji, a nie jak przed splitem – odpowiednio 31,7 oraz 19 akcji.

Ponadto informujemy, że w związku z wniesieniem przez Skarb Państwa akcji KK „Zabrze” S.A. do JSW S.A., 20 lipca tego roku kapitał zakładowy Spółki został podwyższony do kwoty 576.268.550,00 zł i dzieli się obecnie na 115.253.710 akcji o wartości nominalnej 5 zł każda.