Powstała spółka JSW Koks SA

|   Relacje inwestorskie - wspólne

W siedzibie Polskiego Koksu w Katowicach odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowo powstałej spółce JSW Koks SA z siedzibą w Zabrzu, w której Jastrzębska Spółka Węglowa ma 95,71 procent udziałów. JSW Koks SA powstała przez połączenie byłego Kombinatu Koksochemicznego „Zabrze” (Koksownia Dębieńsko, Koksownia Radlin, Koksownia Jadwiga) oraz Koksowni Przyjaźń z Dąbrowy Górniczej.

Zdjęcie: Jerzy Pikuła

- Powstanie JSW Koks to zwieńczenie wielomiesięcznego procesu integracyjnego realizowanego w myśl planu rozwoju Grupy JSW na lata 2010 - 2013 dla segmentu koksowniczego. Podczas procesu łączenia koksowni udało się nam uporządkować usługi pomocnicze, takie  jak transport, usługi laboratoryjne czy informatyczne. Celem jest racjonalizacja organizacyjna i kosztowa działalności pomocniczej, jak również odciążenie zakładów produkcyjnych od jej bezpośredniego nadzorowania. Koksownie mogą w ten sposób skoncentrować się na produkcji wysokiej jakości koksu - powiedział Edward Szlęk, Prezes Zarządu JSW Koks SA.

Potencjał produkcyjny nowej Spółki wynosi aktualnie prawie 4 miliony ton koksu rocznie. Do wyprodukowania tej ilości koksu potrzeba ponad 5 milionów ton węgla koksowego.  Tym samym  JSW Koks SA stał się największym odbiorcą węgla koksowego z kopalń Jastrzębskiej Spółki Węglowej i jej największym zakładem przetwórczym. Sprzedażą koksu wyprodukowanego przez JSW Koks SA zajmować się będzie Polski Koks (spółka należąca do Grupy JSW).

Powstanie spółki JSW Koks SA nie kończy procesu integracji koksowni należących do JSW. W dalszym etapie do JSW Koks SA zostaną przyłączone Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria”.