Polskie Radio nagrodziło pracownika JSW za płytę!

Z przyjemnością informujemy, że Adam Oleś, pracownik JSW z płytą „hurdu, hurdu” zajął trzecie miejsce w konkursie Polskiego Radia na najlepsze płyty folkowe 2012 roku! Jastrzębska Spółka Węglowa jest mecenasem płyty.

Adam Oleś, fot.: Piotr Sobczak

Przypomnijmy, że Adam Oleś – z wykształcenia geolog górniczy, ale równocześnie koncertujący świetny muzyk jazzowy - nagrał płytę, która jest zwrotem w stronę śląskich korzeni. Album "hurdu, hurdu" oparty jest na tradycyjnych pieśniach ludowych, w nowych jazzowych aranżacjach. A gościnnie śpiewa zespół Radostowianki.

Album zajął trzecie miejsce w konkursie na Folkowy Fonogram Roku. Mogły w nim uczestniczyć zespoły, które działają w Polsce i wykonują muzykę inspirowaną wszelkimi tradycjami muzycznymi świata.

Nagrodę przyznało jury konkursu w składzie: Dariusz Anaszko (portal etno.serpent.pl), Andrew Cronshaw (muzyk, dziennikarz), Bartek Chaciński (Polityka, Program 2 PR), Tomasz Janas (dziennikarz niezależny) i Piotr Kędziorek (Radiowe Centrum Kultury Ludowej, Program 2 PR).

Warto dodać, że album Adama Olesia bierze również udział w konkursie Wirtu@alne Gęśle, w którym wybierana jest najlepsza płyta folkowa 2012. Zachęcamy wszystkich do oddawania głosów! Głosować można do 27 kwietnia.

Adam Oleś jest związany z Jastrzębską Spółką Węglową od 17 lat. Przez 14 lat pracował w kopalni Krupiński, obecnie jest zatrudniony w biurze zarządu Spółki w Zespole Planowania Rozbudowy Kopalń JSW.
Jako wiolonczelista, tworzył z wieloma znanymi muzykami jazzowymi, m.in.: Grzegorzem Karnasem (wokalista), Michałem Tokajem (pianista, laureat „Fryderyka”), Sebastianem Frankiewiczem (perkusista), Tomaszem Kałwakiem (sound designer), Jarosławem Besterem (akordeonista), Radosławem Nowickim (saksofonista), Dominikiem Wanią (pianista), Pawłem Dobrowolskim (perkusista), oraz wokalistkami jazzowymi: Grażyną Auguścik, Agą Zaryan a także z Kasią Kowalską.