Pierwsze przejścia z Krupińskiego

Pierwsze 40 osób z kopalni Krupiński zostaje przeniesionych na kopalnie Budryk i Pniówek. To pracownicy inżynieryjno-techniczni oraz grupa elektryków.

fot. Dawid Lach

Budryk to jedna z trzech kopalń, do której pracownicy Krupińskiego będą przenoszeni. Wyłączona została kopalnia  Knurów-Szczygłowice ze względu na toczący się tam aktualnie proces standaryzacji płac.

Po przejściu do innej kopalni JSW pracownicy Krupińskiego zachowają wynagrodzenie na porównywalnym poziomie, będą mogli bez żadnych przeszkód korzystać z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych oraz być członkami Kas Zapomogowo-Pożyczkowych.

Jednym z podstawowych kryteriów decydującym o nowym miejscu pracy będzie zachowanie obecnego składu brygad, a także w miarę możliwości miejsce zamieszkania oraz zadeklarowana przez pracownika chęć podjęcia pracy w wybranej kopalni. Co ważne, nikt  nie dostanie nowej umowy o pracę, a jedynie aneks zmieniający miejsce pracy, który zostanie zawarty w drodze porozumienia stron.

- W nowej dla nas wszystkich sytuacji rozumiem powstałe obawy i wątpliwości o Państwa przyszłość w Jastrzębskiej Spółce Węglowej. Pragnę zapewnić z całą odpowiedzialnością, że każdy pracownik kopalni „Krupiński” znajdzie nowe miejsce pracy w strukturach Spółki. Osobiście dołożę wszelkich starań, abyście zostali Państwo przyjęci przez swoich kolegów z należnym Wam szacunkiem. Pracujemy w różnych zakładach, ale wszyscy jesteśmy przecież Pracownikami jednej firmy - Jastrzębskiej Spółki Węglowej, przed którą stoi wiele nowych wyzwań na przyszłość. Wszyscy Państwo jesteście potrzebni, aby Jastrzębska Spółka Węglowa była silną organizacją, która z powodzeniem poradzi sobie w każdych warunkach.
napisał w liście do pracowników Krupińskiego prezes JSW Tomasz Gawlik. List w ciągu najbliższych dni trafi do blisko 2 200 pracowników kopalni.

Trzeba pamiętać, że kopalnia Krupiński ciągle pracuje i nie ma takiej możliwości, aby w jednym terminie wszyscy z niej odeszli. Wydobycie musi być  stopniowo wygaszane, a przejścia pracowników muszą być dostosowane do rytmu pracy zakładu. Ostateczna liczba osób, które zostaną przeniesione do innych kopalni, będzie zależała od zainteresowania pakietem osłonowym (urlopy górnicze, jednorazowe odprawy pieniężne) gwarantowanym przez ustawę o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego.

1 grudnia 2016 roku Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podjęło ostateczną decyzję o przeniesieniu do końca marca 2017 roku Kopalni „Krupiński” do Spółki Restrukturyzacji Kopalń. Decyzja ta nie była łatwa, jednak po przeprowadzeniu szeregu analiz ekonomicznych, konsultacji oraz rozważeniu wszelkich możliwych wariantów działania, właściciele Spółki postanowili o zaprzestaniu przez Jastrzębską Spółkę Węglową wydobycia w KWK „Krupiński”.