Nowy dyrektor kopalni Budryk

31 maja doszło do zmian w kierownictwie kopalni Budryk w Ornontowicach. Miejsce odchodzącego na emeryturę Piotra Chmiela zajął Józef Jaszczyk, dotychczasowy dyrektor techniczny kopalni, który od lutego tego roku pełnił obowiązki dyrektora.

Nowym dyrektorem technicznym Budryka został Lech Pabian, wcześniej kierownik działu górniczego, sprawujący od lutego tego roku obowiązki dyrektora technicznego kopalni.

Odchodzący na emeryturę Piotr Chmiel jest jednym z najbardziej doświadczonych dyrektorów kopalni Jastrzębskiej Spółki Węglowej.  Od 9 stycznia 2008 roku był dyrektorem kopalni Budryk, którą przejął w najtrudniejszym okresie, w trakcie  46-dniowego strajku. Doprowadził do zjednoczenia załogi, usunięcia podziałów, które powstały w czasie strajku.

Zaczynał pracę w 1979 roku w kopalni Pniówek, w której pracował przez 15 lat zaczynając od stażysty a kończąc na głównym inżynierze górniczym. W 1994 roku przeszedł do kopalni Morcinek w Kaczycach, gdzie był najpierw głównym inżynierem górniczym, a potem naczelnym inżynierem aż do zamknięcia kopalni w 2000 roku. Kilka miesięcy był też  naczelnym inżynierem w Zofiówce, po czym w 2002 roku objął stanowisko dyrektora kopalni Jas-Mos, którą kierował przez 4 lata. Od 1 stycznia 2007 roku był pełnomocnikiem zarządu JSW ds. koordynowania przejęcia KWK Budryk przez JSW.