Najważniejszy etap budowy szybu - rozpoczęty!

- Już za kilka dni rozpocznie się najważniejszy etap budowy nowego szybu "Bzie I" w Jastrzębiu-Zdroju - poinformowali wczoraj (18.10.2010 r.) na specjalnie zwołanej konferencji prasowej Jarosław Zagórowski prezes JSW oraz Marian Kostempski, prezes Kopexu, który jest głównym wykonawcą.

Szyb, który obecnie ma 30 metrów głębokości w ciągu 2,5 roku zostanie pogłębiony do 1164 metrów. Na przełomie października i listopada ma się rozpocząć głębienie szybu metodą górniczą.  Budowa nowego szybu, to część największej od ponad dwudziestu lat inwestycji w polskim górnictwie, jaką jest udostępnienie i rozpoczęcie eksploatacji węgla z pola Bzie-Dębina w Jastrzębiu-Zdroju. Pierwszy węgiel z tego rejonu wyjedzie na powierzchnię w 2019 r.
Planowane udostępnienie nowych złóż może przedłużyć żywotność kopalni Zofiówka nawet  do  2100 roku.