Uprzejmie informujemy, że węgiel dla klientów indywidualnych sprzedajemy wyłącznie bezpośrednio w kopalni „Budryk” w Ornontowicach. JSW S.A. nie prowadzi sprzedaży on-line, a wszelkie oferty i aukcje internetowe prowadzone z powołaniem się na JSW S.A., naszą nazwę lub logo są bezprawne.

Ikona BIPIkona Portal PracownikaIkona pocztyFacebookTwitterInstagramYoutubeLinkedinIkona szukaniaPLEN

Mija szósta doba akcji w Zofiówce

W nocy z czwartku na piątek wiertacze celnie wywiercili drugi otwór z przekopu F kołowego na poziomie 900 metrów i trafili do chodnika H-10. Otwór ma średnicę 9,5 cm. W tym momencie ratownicy opuszczają przewód z urządzeniem łączności odbiorczo - nadawczym (Przenośny Telefon Ratowniczy) oraz pakiet żywnościowy.

W dalszym ciągu ratownicy wypompowują wodę z zalewiska w chodniku H-10. Linia zalewiska przesunęła się o 19 metrów. Widoczne są już elementy konstrukcji wzmacniającej strop skrzyżowania chodnika H–10 z chodnikiem H-2.

Jak tylko będzie taka możliwość, ratownicy natychmiast podejmą próbę penetracji odcinka chodnika.

O ewentualnej konferencji prasowej poinformujemy oddzielnym komunikatem ze znacznym wyprzedzeniem czasowym.