Kopalnia Wiedzy JSW – wielki finał!

Znamy laureatów konkursu zorganizowanego w ramach programu Kopalnia Wiedzy JSW. Zwycięzcy – zarówno drużynowi, jak i indywidualni – otrzymali nagrody z rąk członków zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Tym samym podsumowano dziś największy ubiegłoroczny projekt edukacyjny realizowany przez JSW.

fot. Joanna Karwot

Propagowanie nauki, zwłaszcza nauk ścisłych oraz promocja określonych wzorców zachowań w zakresie ekologii i integracja z lokalną społecznością to główne cele Kopalni Wiedzy JSW. – Pokazujemy, że nasza spółka nie zajmuje się wyłącznie wydobyciem węgla, ale jest dobrym sąsiadem dla społeczności, w której funkcjonuje – tłumaczy Agnieszka Barzycka, kierownik Zespołu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu JSW SA.

Do współpracy przy projekcie pozyskano magazyn National Geographic Kids. To na jego łamach w ubiegłym roku publikowano konkursowe zadania w różnych kategoriach. Zainteresowanie okazało się ogromne, bo z całego kraju napłynęło ok. 2 tys. zgłoszeń. Dziś w Biurze Zarządu JSW kilkudziesięciu laureatom konkursu wręczono nagrody. – Najważniejsze, żebyście chcieli się uczyć i czerpali z tego przyjemność. My cieszymy się, że możemy wam w tym pomóc – powiedział przed konkursowym finałem Włodzimierz Hereźniak, prezes zarządu JSW SA.

W konkursie Kopalni Wiedzy JSW, którego Patronem medialnym był National Geograhic Kids zwyciężył Zespół Szkół Specjalnych nr 9 w Jastrzębiu-Zdroju, II miejsce przypadło zespołowi ze Szkoły Podstawowej nr 20 w Jastrzębiu-Zdroju, a III miejsce zajął zespół z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Studzionce. W indywidualnej rywalizacji w kategorii Rodzina Kopalni Wiedzy zwyciężyła Aleksandra Rączka, a kolejne pozycje zajęły Aleksandra Borakiewicz oraz Julia Powiecka. W kategorii Przyjaciele Kopalni Wiedzy nagrody trafiły do Marii Jarosz, Tomasza Pichli i Łucji Sabaciak. Przyznano też nagrody w konkursie „Gra miejska – ratujmy pszczoły”. W kategorii Dzieci Młodsze najlepszy okazał się zespół ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 5 w Jastrzębiu-Zdroju, miejsce II zajął Zespół Szkolno-Przedszkolny w Studzionce, a miejsce III – Publiczna Szkoła Podstawowa Sióstr Salezjanek w Jastrzębiu-Zdroju. W kategorii Dzieci Starsze  zwyciężyła Szkoła Podstawowa nr 20 w Jastrzębiu-Zdroju, pozycja druga to Zespół Szkół Specjalnych nr 9  w Jastrzębiu-Zdroju, a trzecia – Szkoła Podstawowa nr 6 w Jastrzębiu-Zdroju. Do laureatów trafiły ciekawe nagrody, m.in. teleskopy, sprzęt elektroniczny i prenumerata magazynu National Geograhic Kids. – Nauka to poszukiwanie prawdy. Jastrzębska Spółka Węglowa poszukuje takich ludzi, jak wy - którzy są odważni, nie boją się stawiania pytań i szukania odpowiedzi – komentował konkursowe wyniki Artur Dyczko, zastępca prezesa zarządu JSW SA ds. Strategii i Rozwoju.