Kopalnia Wiedzy JSW na Szczycie Klimatycznym 2018!

|   COP24 - wspólne

Kopalnia Wiedzy JSW gościła 4 grudnia w pawilonie "Dobry Klimat" na katowickim Rynku kilkaset dzieci ze szkół i przedszkoli z województwa śląskiego.

Przez cały dzień, wszyscy uczestnicy w wieku od 3 do 12 lat oraz ich opiekunowie wzięli udział w szalonych pokazach naukowych oraz warsztatach - malowania toreb jutowych, tworzenia przypinek oraz papieru czerpanego z odpadów. Dodatkowo - organizator Akcji -  JSW zaprosiła mieszkańców na wystawę ponad dwudziestu interaktywnych eksponatów pokazujących prawa natury i fizyki oraz wystawę plansz edukacyjnych. Dzieci chłonęły widzę z uśmiechami na ustach, nie chciały kończyć zajęć i deklarowały, że już za kilkanaście lat postarają się o nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki lub chemii.

Kopalnia Wiedzy JSW jest projektem autorskim Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Jego ideą przewodnią jest edukacja, głównie w przedmiotach ścisłych i szeroko pojętej ekologii, ale nie tylko. Prowadzący zajęcia w Kopalni Wiedzy chcą zarażać dzieci pasją poznawania świata, doświadczania, odkrywania. Projekt na wspierać rozwijanie talentów wśród dzieci oraz wyrównywać szanse w dostępie do nowoczesnych i ciekawych form aktywności pozalekcyjnej.

Kolejne warsztaty odbędą się już 12 grudnia również w pawilonie "Dobry Klimat" na katowickim Rynku. Na warsztaty już zapisały się dziesiątki dzieci. Serdecznie zapraszamy na stronę: http://kopalniawiedzyjsw.pl/, gdzie można znaleźć więcej szczegółów akcji oraz formularz rejestracyjny.