Koncesja dla kopalni Krupiński

|   Relacje inwestorskie - wspólne

Minister Środowiska udzielił Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA koncesji na wydobywanie węgla kamiennego i metanu jako kopaliny towarzyszącej przez kopalnię Krupiński do 31 grudnia 2030 roku.

Koncesją został objęty obszar górniczy  „Suszec IV” o powierzchni 33,8 km2 położony głównie na terenie gminy Suszec oraz częściowo na terenie miast Orzesze i Żory. Tym samym wygasła koncesja przyznana kopalni w 1994 roku na wydobywanie węgla do końca 2015 roku. Powierzchnia dotychczasowego obszaru górniczego wynosiła 27,6 km2. O nową koncesję kopalnia ubiegała się nie tylko ze względu na upływający termin jej ważności, ale także z powodu udokumentowania nowych zasobów węgla w złożu, powiększenie obszaru górniczego  o tereny znajdujące się na północ i wschód od aktualnego obszaru górniczego i zmianę głębokości dokumentowania złoża z 1020  do 1 220 metrów, co umożliwi jej kontynuowanie działalności wydobywczej przez kolejnych kilkanaście lat. Wielkość zasobów operatywnych (możliwych do wydobycia) węgla kamiennego w obszarze objętym koncesją szacowana jest na 48,8 mln ton. Do głębokości 1220 m w granicach złoża udokumentowano 72 pokłady węgla.

Warunki prowadzenia eksploatacji i gospodarczego korzystania ze środowiska zostały określone w Decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach. Wynika z niej, że kopalnia będzie prowadziła eksploatację w oparciu o istniejącą infrastrukturę zakładu górniczego i nie przewiduje budowy nowych obiektów. W obrębie terenu górniczego może  wystąpić  maksymalnie III kategoria szkód górniczych, a kopalnia będzie podejmowała działania mające na celu ograniczenie oddziaływania prowadzonej eksploatacji  na powierzchnię.

- Roboty górnicze w rozszerzonej części obszaru górniczego zostały już rozpoczęte, gdyż stanowią  kontynuację wcześniej prowadzonych prac związanych z rozpoznaniem złoża - zaznacza Marian Kurpas, dyrektor kopalni Krupiński.

Kopalnia "Krupiński" prowadzi eksploatację węgla od 1983 roku. Wydobycie dobowe kształtuje się na poziomie 8,5 tys. ton węgla. Produkuje węgle stosowane zarówno w energetyce, jak i koksownictwie. Zatrudnia ponad 2 700 osób.