JSW zakończyła na plusie pierwszy kwartał 2013 roku

|   Relacje inwestorskie - wspólne

Grupa Kapitałowa Jastrzębskiej Spółki Węglowej w pierwszym kwartale 2013 roku wypracowała 145,4 mln zł zysku netto, przy przychodach ze sprzedaży wynoszących 2 179,1 mln zł. Spółka – mimo spowolnienia europejskiej gospodarki i gwałtownego spadku cen węgla i koksu pod koniec ubiegłego roku – odnotowała dodatni wynik finansowy, a wszystkie segmenty Grupy poprawiły rentowność w stosunku do poprzedniego kwartału.

Na pozytywny wynik pierwszego kwartału wpłynęła głównie konsekwentna polityka dotycząca produkcji węgla i koksu oraz aktywna polityka handlowa. Mimo spadku cen, Spółka uzyskała przychody ze sprzedaży wyższe o prawie 15% w porównaniu z czwartym kwartałem 2012 roku. To zasługa większego niż w ubiegłym kwartale wolumenu sprzedaży węgla (+15%) i koksu (+27%) oraz wysokich przychodów ze sprzedaży węglopochodnych. Wynik pierwszego kwartału nie był też obciążony zdarzeniami jednorazowymi, tak jak to miało miejsce w przypadku czwartego kwartału 2012 roku. Od stycznia do końca marca Grupa obniżyła poziom zapasów węgla o ponad 300 tys. ton (ponad 20%), a koksu o ponad 100 tys. ton (o prawie 30%).

– Wyniki pierwszego kwartału to powód do satysfakcji, gdyż potwierdzają słuszność naszej długoterminowej strategii i skuteczność zarządzania Grupą w szczególnie trudnych realiach krajowej i europejskiej gospodarki. Mimo tych trudnych warunków rynkowych sprzedawaliśmy bieżącą produkcję i zapasypowiedział Jarosław Zagórowski, prezes JSW S.A. – Obawiam się jednak, że podobne rezultaty może być trudno uzyskać w kolejnych kwartałach. Wyniki Spółki silnie zależą od tego, czy gospodarce europejskiej, a zwłaszcza segmentowi hutniczo-stalowemu uda się ożywić koniunkturę. Niestety wbrew wcześniejszym oczekiwaniom w obecnym kwartale sytuacja na europejskim rynku stali nie poprawia się. Ponadto Eurofer – Europejskie Stowarzyszenie Producentów Stali – skorygowało w dół swoją prognozę zużycia stali, co wynika z większego niż oczekiwano globalnego spadku tempa wzrostu gospodarczego od końca 2012 roku.

EBITDA w pierwszym kwartale 2013 roku wyniosła 490,8 mln zł. To wynik dwukrotnie wyższy niż w czwartym kwartale 2012 roku i osiągnięty mimo niższych o 2,8% średnich cen sprzedaży węgla koksowego, niższych o 5,5% średnich cen sprzedaży węgla energetycznego i niższych o 4% średnich cen sprzedaży koksu.

Produkcja węgla w Grupie w pierwszym kwartale 2013 roku wyniosła 3 524, 9 tys. ton. To o 7,9% więcej niż w poprzednim kwartale. Poziom produkcji węgla koksowego przekroczył także wielkość produkcji z pierwszego kwartału 2012 roku. Łączne przychody ze sprzedaży węgla do odbiorców zewnętrznych po trzech miesiącach br. osiągnęły poziom 1 007,4 mln zł i były wyższe o 9,6% niż uzyskane w czwartym kwartale 2012 roku. Do odbiorców zewnętrznych trafiło 2 477,5 tys. ton węgla (o 15,4% więcej niż w ubiegłym kwartale), a do odbiorców w Grupie Kapitałowej – 1 361,1 tys. ton (o 21,2% więcej niż w czwartym kwartale 2012 roku).

W segmencie koksowym produkcja w pierwszym kwartale wyniosła 1 025,9 tys. ton koksu i była o ponad 15% wyższa niż w ostatnich trzech miesiącach ubiegłego roku. Wynik ten osiągnięto pomimo wyłączenia w czwartym kwartale 2012 baterii nr 4 w należącej do Grupy JSW Koksowni Przyjaźń. Sprzedaż w pierwszym kwartale 2013 roku była jedną z najwyższych w historii Grupy i wyniosła 1 115,3 tys. ton. To o 27,9 % więcej niż w ubiegłym kwartale, kiedy sprzedano 872,2 tys. ton. Przychody ze sprzedaży koksu i węglopochodnych wyniosły 1 046,5 mln zł – o 21,2 % więcej niż w czwartym kwartale 2012 roku.

-------

Grupa JSW jest największym producentem wysokiej jakości węgla koksowego typu 35 (hard) i znaczącym producentem koksu w Unii Europejskiej pod względem wielkości produkcji. Podstawową działalność Grupy JSW stanowi produkcja i sprzedaż węgla koksowego i do celów energetycznych oraz produkcja i sprzedaż koksu i węglopochodnych. Węgiel wydobywany przez Grupę JSW, w tym głównie węgiel koksowy, jest wykorzystywany w Europie Środkowej przez lokalne huty należące do międzynarodowych producentów stali i regionalne przedsiębiorstwa użyteczności publicznej. Produkowany przez Grupę JSW wysokiej jakości koks jest również sprzedawany na rynku globalnym. Głównymi odbiorcami produktów Grupy JSW są klienci w Polsce, Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji, w Rumunii i na Węgrzech.