JSW wspiera młode talenty z Jastrzębia!

Dzisiaj, 11 grudnia uczniowie i opiekunowie z Zespołu Szkół nr 6 im. Króla Jana III Sobieskiego w Jastrzębiu-Zdroju przekazali na ręce Prezesa JSW Jarosława Zagórowskiego Krzyż Kawalerski Orderu Wynalazczości - odznaczenie dla JSW zostało przyznane przez Komisję Odznaczeń Belgii ds. Wynalazczości m.in. za wspieranie wdrożeń i promocji wynalazków, innowacyjności i wynalazczości.

Odznaczenie zostało przyznane Spółce podczas targów BRUSSELS INNOVA, które odbywały się w listopadzie tego roku. Na targach, na których swoje rozwiązania prezentowali przedstawiciele 22 krajów świata – byli także wspierani przez JSW uczniowie z jastrzębskiego technikum. Jury przyznało im złoty medal z wyróżnieniem w kategorii Młody Wynalazca za „Elektroniczny System Komunikacji Osób Niepełnosprawnych z otoczeniem”

Jastrzębska Spółka Węglowa od 2004 roku współpracuje z Zespołem Szkół nr 6 i wspiera uzdolnionych uczniów. – Dzięki wsparciu JSW nasi uczniowie mogą rozwijać swoje umiejętności i spełniać swoje marzenia. Przy okazji realizowane projekty pomagają tym najbardziej potrzebującym. To dlatego współpracujemy między innymi z fundacją Anny Dymnej – mówi wicedyrektor szkoły Krzysztof Smyczek. – Mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę, która przynosi obopólną korzyść zarówno szkole, jak i JSW, która jest postrzegana jako mecenas młodych wynalazców z Jastrzębia – powiedział wicedyrektor szkoły.

JSW kierując się zasadą społecznej odpowiedzialności biznesu  wspiera inicjatywy młodych ludzi na rzecz badań innowacyjnych, czy takie, które promują osiągnięcia naukowe na skalę światową, już od wielu lat.  – Cieszymy się, że możecie się rozwijać, podróżować po świecie i propagować na świecie najlepsze rozwiązania techniki. A że przy okazji odnosicie tak znakomite sukcesy, to nic tylko gratulować. My także liczymy na najlepszych specjalistów, bo też górnictwo się zmienia i wymaga coraz wyższych kompetencji. Posługujemy się hasłem „Najlepsi w jednej drużynie JSW” – cieszymy się zatem, że jesteście w tym gronie – powiedział Jarosław Zagórowski, prezes JSW.

Za młodych wynalazców trzymamy kciuki!

Na zdj. od lewej: Grzegorz Czornik, wiceprezes ds. handlu JSW, Andrzej Sobczak, kierownik Zespołu Zatrudnienia i Szkoleń JSW, Andrzej Tor, wiceprezes ds. technicznych JSW, Artur Wojtków wiceprezes ds. pracy i polityki społecznej JSW, Jakub Król, tegoroczny absolwent Technikum nr 6 obecnie student Politechniki Śląskiej, Jerzy Maduzia dyrektor technikum,  Jarosław Zagórowski prezes JSW, Robert Kozłowski wiceprezes ds. ekonomicznych JSW, Krzysztof Smyczek wicedyrektor technikum oraz Tomasz Krzysztofik uczeń IV klasy technikum.