JSW przygotowana do minimalizacji ryzyka zakażeniem

JSW jest przygotowana do minimalizacji ryzyka zarażeniem koronawirusem. W Spółce obowiązują wszystkie dotychczasowe zalecenia i obostrzenia wprowadzone w początkowym okresie pandemii. Dyrektorzy zakładów będą wyciągać surowe konsekwencje w stosunku do osób, które nie stosują się do zaleceń i decyzji Zarządu oraz Sztabu Kryzysowego JSW.

Od 12 marca 2020 roku sytuację w zakładach JSW na bieżąco monitoruje Sztab Kryzysowy, którego pracami kieruje Artur Dyczko, zastępca prezesa zarządu JSW ds. technicznych i operacyjnych. W jego skład wchodzą dyrektorzy kopalń, szefowie zakładów i biur zarządu JSW.

- Przypominamy pracownikom, że decyzje Sztabu Kryzysowego ciągle obowiązują i należy ich przestrzegać. W dalszym ciągu nadrzędnym celem wszystkich działań jest zapewnienie bezpieczeństwa pracowników i ciągłości produkcji. Tylko odpowiedzialne działanie pozwoli nam zminimalizować skutki pandemii. Zdrowie pracowników i ich rodzin jest priorytetem dla zarządu JSW. Dlatego apeluję do pracowników Spółki o odpowiedzialną postawę w pracy i poza nią. Noszenie maseczki, dezynfekowanie rąk i utrzymywanie dystansu społecznego to podstawowe zasady, do których musimy się stosować - apeluje Artur Dyczko, szef Sztabu Kryzysowego JSW.

Wśród obowiązujących reguł jest m.in. ograniczenie liczby osób w windach zjeżdżających pod ziemię i wyjeżdżających na powierzchnię. Górnicy używają ochronnych masek i okularów nie tylko na stanowiskach pracy, ale także w drodze do nich. JSW kupiła dla każdego pracownika maseczki wielokrotnego użytku. Systematycznie prowadzona jest dezynfekcja najbardziej newralgicznych miejsc – łaźni, lampowni, cechowni i ważnych ciągów komunikacyjnych oraz wind górniczych (tzw. szoli), odkażane są także podziemne kolejki i dworce. Codziennie odbywa się pomiar temperatury ciała wchodzących na teren zakładu pracowników. Pracownik, u którego zanotowano temperaturę powyżej 38 stopni Celsjusza, nie będzie wpuszczany na teren zakładu i zostanie poproszony o kontakt ze swoim lekarzem rodzinnym.

Pracę załóg górniczych tak zorganizowano, aby ograniczyć kontakty pracowników pracujących na różnych zmianach. Do zakładów nie są wpuszczane osoby postronne, w kopalniach wydzielono izolatki dla pracowników, którzy zaobserwują u siebie objawy choroby. Każdy pracownik Spółki ma też bezwzględny obowiązek bezzwłocznego zgłaszania pracodawcy faktu skierowania na kwarantannę oraz informowania o zagrożeniu koronawirusem w swoim najbliższym otoczeniu.

Spółka ograniczyła wizyty interesantów zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Wszystkie osoby mające do załatwienia sprawy, są proszone o odłożenie wizyty i o kontakt telefoniczny lub drogą e-mailową. Dla zachowania bezpieczeństwa funkcjonowania niektóre pomieszczenia w zakładach objęte są zakazem wstępu - na przykład stacje geofizyki górniczej, dyspozytornie ruchu zakładu górniczego, dyspozytornie gazometrii, pomieszczenia JSW IT SYSTEMS, pomieszczenia maszynistów wyciągowych oraz kopalniane stacje ratownictwa górniczego. Ponadto zarząd JSW podjął decyzję o refundowaniu pracownikom zakupu szczepionek przeciwko grypie.

Sztab Kryzysowy JSW na bieżąco będzie informował pracowników o decyzjach i zaleceniach związanych z walką z koronawirusem.