JSW podpisała umowę przedwstępną kupna kopalni Knurów-Szczygłowice

|   Relacje inwestorskie - wspólne

10 kwietnia 2014 roku doszło do zawarcia umowy przedwstępnej pomiędzy Jastrzębską Spółką Węglową a Kompanią Węglową dotyczącej zakupu przez JSW Kopalni Węgla Kamiennego „Knurów-Szczygłowice”.

fot.: Tomasz Siemieniec

List intencyjny w tej sprawie został podpisany 8 listopada 2013 roku. Umowa powinna zostać sfinalizowana do 31 lipca tego roku. Cena sprzedaży wynosi 1.490.000.000 zł.

- Kopalnią Knurów-Szczygłowice interesowaliśmy się od wielu lat, jednak wcześniej Kompania Węglowa nie była zainteresowana jej sprzedażą.  Jastrzębska Spółka Węglowa jest znanym na świecie producentem węgla koksowego i koksu. Specjaliści pracujący w JSW znają rynek zbytu, mają bardzo dobre kontakty handlowe. Mamy doświadczenie w udostępnianiu i eksploatacji złóż tego węgla. Natomiast Kompania Węglowa potrzebuje środków na złagodzenie skutków kryzysu na rynku węgla energetycznego i na realizację programu inwestycyjnego. Dzięki  tej transakcji powiększy się nasza baza zasobowa i będziemy mogli zwiększyć wydobycie. To strategiczny projekt dla JSW. Wszystkie spółki surowcowe na świecie starają się powiększać swoją bazę zasobową, zwłaszcza jeśli chodzi o surowiec strategiczny, jakim jest dla nas węgiel koksowy – podkreśla Jarosław Zagórowski, prezes JSW SA.

Zdolności produkcyjne  Kopalni „Knurów-Szczygłowice” szacowane są na 3,8 mln ton węgla rocznie, w tym około 40 % węgla koksowego, w którym specjalizuje się Jastrzębska Spółka Węglowa. Zasoby bilansowe węgla kamiennego wynoszą  1,26 mld ton, a zasoby operatywne 375,1 mln ton, w tym 119,7 mln ton objętych aktualnie obowiązującymi koncesjami. Takie zasoby zapewniają kopalni funkcjonowanie przez ponad 80 lat.

Zanim dojdzie do zawarcia ostatecznej umowy obie strony muszą spełnić szereg warunków, między innymi kupujący musi uzyskać zgodę UOKiK i zapewnić sfinansowanie transakcji. Obie strony muszą też uzyskać wymagane prawem decyzje, zezwolenia, zgody i licencje organów administracji publicznej, sądów i innych podmiotów.

JSW może odstąpić od umowy przedwstępnej, jeżeli przed sfinalizowaniem transakcji  dojdzie w kopalni do katastrofy górniczej, budowlanej  lub innego zdarzenia skutkującego obniżeniem zdolności produkcyjnych kopalni przez okres co najmniej 6 miesięcy o 15% lub więcej w stosunku do ustalonych w planie techniczno-ekonomicznym.