JSW korzysta z koniunktury

1,76 mld zł skonsolidowanego zysku netto za 2018 rok i dziesięcioprocentowy wzrost przychodów ze sprzedaży. Wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej utrzymały się na stabilnym, wysokim poziomie.

fot. Dawid Lach

EBITDA Grupy Kapitałowej JSW w 2018 roku wyniosła 3,1 mld zł. Z kolei przychody ze sprzedaży wyniosły 9,8 mld zł i były wyższe o 10,5 proc. niż uzyskane w 2017 roku. – To był dobry rok dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej i przewidujemy, że w tym roku będzie podobnie. Oczywiście przygotowujemy się na ewentualne spowolnienie światowej gospodarki i spadek cen surowca, jednak wszystkie koszty mamy pod kontrolą – ocenia Daniel Ozon, prezes zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA.

W 2018 roku zakłady wchodzące w skład Jastrzębskiej Spółki Węglowej wyprodukowały o 3,3 proc. więcej węgla i niemal 3 proc. więcej koksu. To odpowiednio 15 mln ton oraz 3,6 mln ton. Warto podkreślić duży wzrost cen koksu, tj. o 17 proc. w porównaniu do 2017 roku. Średnia cena sprzedaży koksu osiągnęła wartość niemal 1 100 zł za tonę. Przychody ze sprzedaży tego surowca w analizowanym okresie były wyższe o 20,7 proc. i osiągnęły poziom 4,4 mld zł. Wzrosły również przychody ze sprzedaży węgla o ponad 3 proc. i wyniosły ponad 5 mld zł. Średnia cena sprzedaży tego surowca utrzymała się na podobnym poziomie jak w 2017 roku i wyniosła 658 zł za tonę.

Należy podkreślić, że w Grupie Kapitałowej JSW znacznie wzrosły nakłady na inwestycje w porównaniu do analogicznego okresu 2017 roku. Łącznie wydano 1,67 mld zł, tj. o 63 proc. więcej, przy czym w samym segmencie węglowym wydatki na inwestycje osiągnęły poziom 1,4 mld zł. – Korzystamy z dobrej koniunktury i nadrabiamy zaległości z lat poprzednich. Obecnie skupiamy się na poszerzaniu naszej bazy zasobowej i zabezpieczamy produkcję na kolejne lata. Kontynuujemy inwestycje związane z modernizacją Zakładów Przeróbki Mechanicznej Węgla w kopalniach Budryk i Knurów-Szczygłowice oraz koksowniach. Realizujemy też wiele projektów ekologicznych i innowacyjnych – wylicza Daniel Ozon, prezes zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA.

Jastrzębska Spółka Węglowa zwiększyła też wydatki na bezpieczeństwo pracowników. W 2018 roku przeznaczyła na BHP 834,4 mln zł wobec 668,3 mln zł w roku 2017. – Podjęliśmy decyzję o utworzeniu zespołów do spraw Centralnego Magazynu Ratowniczego JSW. Koncentrujemy się również na poprawie standardów łączności, identyfikacji oraz monitoringu pracowników przebywających pod ziemią, bo bezpieczeństwo pracowników jest jednym z naszych priorytetów – wyjaśnia Tomasz Śledź, zastępca prezesa zarządu JSW ds. technicznych.

***

Grupa JSW jest największym producentem wysokiej jakości węgla koksowego hard i znaczącym producentem koksu w Unii Europejskiej. Podstawową działalność Grupy JSW stanowi produkcja i sprzedaż węgla koksowego oraz produkcja i sprzedaż koksu i węglopochodnych. Węgiel wydobywany przez Grupę JSW, w tym głównie węgiel koksowy, jest wykorzystywany w Europie Środkowej przez lokalne huty należące do międzynarodowych producentów stali i regionalne przedsiębiorstwa użyteczności publicznej. Produkowany przez Grupę JSW wysokiej jakości koks jest również sprzedawany na rynku globalnym. Obecnie Grupa Kapitałowa JSW zatrudnia 28 268 pracowników.