JSW kontynuuje współpracę ze szkołami

Jastrzębska Spółka Węglowa kontynuuje współpracę ze szkołami kształcącymi przyszłych górników.

fot. Dawid Lach

Wczoraj (11 lipca) w Czerwionce- Leszczynach JSW podpisała porozumienie z Powiatem Rybnickim, które przedłużyło dotychczasową współpracę z miejscowym Zespołem Szkół o kolejny rok szkolny.

Dzisiaj (12 lipca) w Jastrzębiu – Zdroju podpisano podobne porozumienie pomiędzy JSW a miastem Jastrzębie-Zdrój. Podpisanie porozumienia umożliwi kontynuowanie współpracy i będzie obejmowało uczniów trzech szkół rozpoczynających naukę w roku szkolnym 2019/2020.

Zdaniem samorządowców, porozumienia podpisane z JSW, które gwarantują uczniom prace po zakończeniu szkoły oraz miesięczne stypendia znacznie poprawiły wyniki naborów do klas o profilach górniczych. - W tym roku mamy obsadzone wszystkie kierunki. Dotyczy to szkoły branżowej i technikum - mówi Natalia Kuś, dyrektor Zespołu Szkół w Czerwionce-Leszczynach. Znacznie lepiej jest też w Jastrzębiu - Zdroju, jeśli chodzi o ilość chętnych do klas o profilu górniczym.

- Na współpracy JSW ze szkołami z naszego regionu korzystają wszystkie strony. My, jako Firma górnicza potrzebujemy fachowców. Z drugiej strony, dzięki pracy w JSW młodzi, zdolni ludzie zostają tutaj na miejscu. Z czego bardzo się cieszymy – powiedział Artur Wojtków, zastępca prezesa JSW ds. pracy i polityki społecznej.

Jastrzębska Spółka Węglowa współpracuje z ośmioma szkołami w naszym regionie.