JSW i Fundacja JSW wystartowały w Biegu Po Nowe Życie

To był wyjątkowy bieg sztafetowy – Bieg Po Nowe Życie. Wisła 2021. W wydarzeniu liczyła się przede wszystkim promocja transplantologii. Od lat Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), a teraz Fundacja JSW jako partner wsparła inicjatywę i aktywnie uczestniczyła w sztafecie wystawiając swoje Drużyny.

Pobiegliśmy wspólnie, bo „transplantologia potrzebuje wsparcia nas wszystkich”. Bieg po Nowe Życie pomaga uświadomić sobie i innym, jak wiele zależy od naszych indywidualnych decyzji. Wspierając Bieg, wspieramy idee i cele, które są nam w JSW bardzo bliskie – podkreśliła Barbara Piontek, prezes Zarządu Fundacji JSW i prezes Zarządu JSW S.A. – Fundacja JSW wystartowała w tym roku i jako partner będziemy wspólnie wspierać oraz rozwijać tę inicjatywę mam nadzieję w kolejnych latach – dodała.

Na starcie, na wiślańskim rynku stanęło 180 uczestników, wśród których były osoby po przeszczepach, gwiazdy świata muzyki, filmu, sportu i medycyny. W tym gronie biegli także reprezentanci Fundacji JSW i JSW S.A. Zaproszenia do Drużyny Fundacji JSW przyjęli m.in. prof. Zbigniew Włodarczyk – wybitny polski transplantolog, Piotr Gruszka – siatkarz, były kapitan reprezentacji Polski oraz popularna aktorka Elżbieta Romanowska.

Bieg Po Nowe Życie odbywa się już po raz 18. Bez naszych wspaniałych partnerów, do których zaliczam Jastrzębską Spółkę Węglową oraz Fundację JSW, nie byłoby tego wydarzenia i nie moglibyśmy tak skutecznie wspierać transplantologii. JSW jest z nami od pierwszej edycji, a więc od 18 lat. To partnerstwo jest wieloletnie i dla nas budujące, to jest modelowy przykład współpracy. Dziękuję, że jesteście z nami – powiedział Arkadiusz Pilarz, współtwórca i dyrektor Biegu Po Nowe Życie.

***

18. z kolei, a 10. wiślańska edycja odbyła się 12 czerwca w Wiśle. Wzięło w niej udział aż 60 sztafet, które poprowadzili między innymi: Przemysław Saleta, Anna Dąbrowska, Tomasz Karolak, Adam Woronowicz, Anita Jańcia, Rafał Zawierucha, Olga Kalicka, Marek Plawgo, Ela Romanowska, Marcin Mroczek i Katarzyna Pakosińska. Na trasie biegł także Marcin Gortat, znakomity koszykarz, w przeszłości reprezentujący między innymi Orlando Magic, Washington Wizzards i Los Angeles Clippers. W Biegu po Nowe Życie, uczestniczyło również ponad 30 lekarzy i koordynatorów z najważniejszych polskich ośrodków transplantacyjnych.