JSU nie składa broni

Wakacje w pełni, a wakacyjne kierunki w kraju znów są oblegane. To wiatr w żagle JSU, przedsiębiorstwa z Grupy Kapitałowej JSW, która działa także w branży turystycznej. Im więcej słońca, tym większa szansa na ekonomiczne odbicie po pandemii.

www.jsu.pl

JSU sp. z o.o dysponuje dziś trzema obiektami turystycznymi. Dwa położone są nad morzem – to Ośrodek Wypoczynkowy „Diament”, który mieści się w Pobierowie i „Neptun” w Sianożętach. – Warto podkreślić, że każdy z tych obiektów ma swoją specjalizację – mówi Grażyna Majewska, prezes zarządu JSU. – „Diament” to obiekt składający się z budynku hotelowego oraz domków letniskowych. To miejsce idealne do wypoczynku dla rodzin z dziećmi. Zapewniamy dzieciom atrakcje w postaci Figloraju, gier i zabaw z animatorem, co pozwala rodzicom na spokojny relaks.

Największą atrakcją Pobierowa jest rozległa piaszczysta plaża, która znajduje się zaledwie 400 metrów od ośrodka „Diament”. Ta idealna lokalizacja, doskonałe domowe jedzenie, rodzinna atmosfera, a przede wszystkim wiele atrakcji dla dzieci, co jest gwarancją dobrego wypoczynku. Natomiast OW „Neptun” położony jest w najpiękniejszym i najczystszym zakątku wybrzeża, w dodatku w odległości zaledwie 50 m od plaży, a także blisko promenady miejskiej. Nadmorskie wydmy, szeroka piaszczysta plaża i czysta woda gwarantują znakomite warunki do aktywnego wypoczynku. Obiekt organizuje obozy i kolonie dla dzieci i młodzieży, posiada także bazę rehabilitacyjną.

Trzeci obiekt należący do JSU to pensjonat „Jastrzębia Turnia” w Zakopanem – doskonała baza wypadowa do wędrówek po górach. – Pensjonat zaprojektowany został z myślą o miłośnikach Tatr i fanach wypoczynku w bardzo przytulnych wnętrzach. To idealne miejsce zarówno na rodzinny wypoczynek z dziećmi jak i firmowe szkolenia, a zaletami są góralska kuchnia, ciepła, rodzinna atmosfera oraz dogodna lokalizacja w drugiej linii zabudowy ulicy Kościeliskiej – mówi prezes Majewska. – Nasz pensjonat oferuje kameralny klimat sprawiający, że goście z przyjemnością do nas wracają.

Pierwsze półrocze 2020 r. było bardzo trudne dla całej turystyki. Wybuch pandemii COVID–19 spowodował całkowity brak zainteresowania nowymi rezerwacjami, w większości zostały odwołane rezerwacje dla grup, wybiórczo rezygnowali także klienci indywidualni. Pomimo zniesienia zakazu działalności dla branży noclegowej na początku maja, przez pierwsze trzy tygodnie frekwencja nie przekraczała 10 proc. Potem sytuacja stopniowo się poprawiała. Długi, czerwcowy weekend przyniósł ponad 50 proc. obłożenia. – Staramy się zawsze optymistycznie spoglądać w przyszłość. Mamy wykwalifikowaną kadrę i bardzo zaangażowanych pracowników, co niewątpliwie pozwala nam nieco łatwiej przejść przez ten trudny czas. W obecnej sytuacji wdrożyliśmy niezbędne środki ostrożności i spełniliśmy wszelkie zalecenia związane z pandemią, tak by wypoczywający u nas klienci czuli się bezpiecznie. Zachęcamy do wypoczynku w naszych obiektach poprzez specjalne oferty promocyjne oraz imprezy tematyczne – mówi prezes zarządu JSU. – Dla naszych klientów, którzy zostali zmuszeni przełożyć wypoczynek, mając na względzie ich dobro i zdrowie, podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu voucherów turystycznych ze zniżką na kolejny rok a w przypadku rezygnacji z wyjazdu – zwrot kosztów maksymalnie do 30 dni.

Słoneczna pogoda pozwala optymistycznie jednak patrzeć w przyszłość. Wg Grażyny Majewskiej, z  końcem czerwca nasiliły się zapytania ze strony klientów  o wypoczynek. – To dobry prognostyk, jednak nadal ostrożnie podchodzimy do optymistycznych planów wsłuchując się w zapowiedzi powrotu zwiększonej liczby zachorowań na jesień. Wobec tej niepewności tym bardziej zachęcamy klientów do skorzystania z naszych ofert turystycznych w okresie wakacyjnym – mówi.

Zmniejszenie przychodów spowodowane wybuchem pandemii oznacza jednak, że część zaplanowanych przez JSU inwestycji została przesunięta na kolejny rok. Warto jednak podkreślić, że plany modernizacji części obiektów nie zostały zarzucone, jedynie odłożone w czasie, bo tylko to pozwoli podnieść standard usług i walczyć z powodzeniem w niezwykle konkurencyjnej branży.