Jastrzębska Spółka Węglowa dołączyła do Koalicji na rzecz odpowiedzialnego biznesu

Spółka znalazła się w gronie 32 firm, które pozytywnie przeszły weryfikację w postaci audytu przeprowadzonego przez firmę PwC. Audyt miał na celu zbadanie, czy przedsiębiorstwa spełniają najwyższe standardy zawarte w Kodeksie odpowiedzialnego biznesu.

– Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni wyjątkowym zaangażowaniem firm podczas naszych spotkań, a także faktem, iż niemal wszystkim audytowanym firmom udało się pokonać bardzo wysoko zawieszoną poprzeczkę – powiedziała przedstawicielka PwC Irena Pichola. Podkreśliła także fakt, iż projekt dał wielu firmom silny impuls do wdrażania kolejnych elementów odpowiedzialnego biznesu. – Po rozmowach z pracownikami firm widać, że zasady są wdrażane – powiedziała Irena Pichola.

"Koalicja na rzecz odpowiedzialne­go biznesu"  powstała z inicjatywy Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej oraz największych polskich przedsiębiorstw. Jest to projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Głównym celem projektu jest pomoc we wdrażaniu przez przedsiębiorców zasad społecznej odpowiedzialności biznesu. Cel ten realizowany jest poprzez upowszechnianie rozwijanie narzędzi i standardów CR (ang. corporate responsibility). Głównym elementem projektu jest opracowanie Kodeksu Odpowiedzialnego Biznesu jako kanonu zasad, którymi powinny kierować się odpowiedzialne przedsiębiorstwa oraz stworzenie Podręcznika zawierającego praktyczne wskazówki do wdrażania strategii CR w firmach (od 8 czerwca publikację w wersji elektronicznej będzie można bezpłatnie pobrać ze strony: www.koalicjacr.pl).