Jarosław Zagórowski ponownie prezesem JSW

|   Relacje inwestorskie - wspólne

Rada Nadzorcza JSW na posiedzeniu 9 kwietnia dokonała wyboru prezesa zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA VIII kadencji. Został nim ponownie wybrany Jarosław Zagórowski. Kolejna trzyletnia kadencja rozpocznie się z dniem odbycia tegorocznego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

Jarosław Zagórowski kieruje JSW od 2007 roku. Jest absolwentem Politechniki Śląskiej w Gliwicach, gdzie skończył dwa kierunki: mechanika i budowa maszyn na Wydziale Mechaniczno – Technologicznym oraz zarządzanie i marketing na Wydziale Organizacji i Zarządzania. W 2004 roku ukończył też studia doktoranckie na Wydziale Górniczym Akademii Górniczo–Hutniczej w Krakowie.

Od 19 marca 2007 roku pełni funkcję prezesa zarządu JSW SA. Jeszcze przed objęciem tej funkcji związany był ze spółką jako przewodniczący jej Rady Nadzorczej, a wcześniej - od 30 czerwca 2003 roku jako członek Rady.

Niemal od początku kariery zawodowej, a więc od 1997 roku, pracował w Ministerstwie Gospodarki – między innymi na stanowisku doradcy Podsekretarza Stanu w sprawach związanych z górnictwem, energetyką, gazownictwem, paliwami płynnymi, hutnictwem, doradcy w sprawach związanych z inicjowaniem i realizacją polityki przemysłowej państwa w hutnictwie, przemyśle koksowniczym, wydobywczym kopalin energetycznych i nieenergetycznych, a także w sprawach polityki energetycznej państwa. W latach 2002-2003 jako wicedyrektor Departamentu Restrukturyzacji Przemysłu w Ministerstwie Gospodarki odpowiadał za sektor górnictwa węgla kamiennego oraz kopalin nieenergetycznych, od 2003 r. był Radcą Ministra w Departamencie Bezpieczeństwa Energetycznego w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.

Wiceprzewodniczący Central  Europe Energy Partners. Wiceprezydent największej i najstarszej organizacji pracodawców w Polsce - Pracodawcy RP. Członek Coal Industry Advisory Board. Pod jego kierunkiem JSW w lipcu 2011 roku zadebiutowała na GPW.

Laureat wielu nagród i tytułów, m.in.:

• odznaczony m.in. tytułem „Dla tego, który zmienia polski przemysł”.
  • uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem Manager Award, przyznawanym przez Wydawnictwo Business Magazine Manager  za  znaczące akwizycje w strategicznych dla branży segmentach koksowym i energetycznym, ambitny program inwestycyjny prowadzony przez Spółkę, oraz rekordowe w historii firmy wyniki.
  • uznany za „Osobowość Roku 2011” w Konkursie Górniczy Sukces Roku za działania na rzecz budowy wiodącej w Europie giełdowej Grupy Kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Organizatorem Konkursu była Górnicza Izba Przemysłowo- Handlowa i Szkoła Eksploatacji Podziemnej.

Proces wyłaniania pozostałych członków zarządu JSW SA VIII kadencji będzie kontynuowany. Już w czwartek, 11 kwietnia pracownicy JSW wybiorą swojego przedstawiciela w zarządzie węglowej spółki, natomiast do piątku, 12 kwietnia przyjmowane są zgłoszenia na stanowiska trzech kolejnych zastępców prezesa. Otwarcie zgłoszeń zaplanowano na 16 kwietnia, a rozmowy kwalifikacyjne i wybór członków zarządu na 25 kwietnia, z możliwością przedłużenia na kolejny dzień w przypadku większej ilości kandydatów. Pełen skład zarządu JSW ósmej kadencji będzie więc znany pod koniec kwietnia.