Grupa JSW i ArcelorMittal Poland podpisały list intencyjny

Grupa JSW i ArcelorMittal Poland podpisały 2 lipca 2012 r. list intencyjny. Obydwie strony są zainteresowane przedłużeniem dotychczasowej wieloletniej współpracy w zakresie dostaw węgla koksowego, gazu koksowniczego i koksu na kilka następnych lat oraz jej rozszerzeniem o dostawy gazu wielkopiecowego i współpracę ekspercką.

– Jako lider w produkcji węgla koksowego i koksu dbamy o umacnianie współpracy z kluczowymi dla nas partnerami biznesowymi w obszarach, gdzie wspólnie możemy osiągnąć efekty synergii. Cieszymy się, że list intencyjny, który dziś podpisujemy z naszym długoletnim odbiorcą - ArcelorMittal Poland - pozwoli rozwinąć nam dotychczas prowadzone działania i zapewnić bardziej stabilną pracę naszych zakładów –  powiedział Jarosław Zagórowski, prezes Zarządu JSW. –  Obydwie strony doskonale rozumieją sytuację rynkową, dlatego przyświeca nam jeden cel – długoterminowa współpraca, która w efekcie pozwoli na realizację celów strategicznych obu firm – dodał.

- Podpisanie tego listu intencyjnego to oznaka dalszego umacniania współpracy pomiędzy naszymi firmami i kolejny krok do celu, jakim jest stworzenie strategicznego projektu, na którym skorzystają obydwie organizacje. JSW jest naszym zaufanym, wieloletnim partnerem biznesowym w zakresie dostaw surowców. Bardzo sobie cenimy to partnerstwo – powiedział Sanjay Samaddar, prezes Zarządu ArcelorMittal Poland. – Rozszerzenie współpracy będzie zależało od wyników szeregu analiz technicznych i ekonomicznych, które przeprowadzimy wkrótce, ale jestem przekonany, że ich rezultaty będą pozytywne.

O Grupie JSW

Grupa JSW to największy producent wysokiej jakości węgla koksowego typu 35 (hard) i znaczący producent koksu w Unii Europejskiej. Grupa JSW przetwarza we własnych koksowniach około 40% produkowanego przez Grupę węgla koksowego dzięki czemu finalnie może oferować produkt bardziej przetworzony
i o większej wartości. Spółka produkuje także węgiel do celów  energetycznych, który sprzedawany jest głównie do elektrowni i elektrociepłowni.

W skład JSW wchodzi 5 kopalń węgla kamiennego: Borynia-Zofiówka, Budryk, Jas-Mos, Krupiński i Pniówek, w których wydobywany jest węgiel koksowy i węgiel do celów energetycznych oraz Zakład Logistyki Materiałowej. Do większych spółek powiązanych kapitałowo z JSW SA należą: Koksownia Przyjaźń Sp. z o.o., Kombinat Koksochemiczny „Zabrze” S.A., Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A., Spółka Energetyczna "Jastrzębie" SA, Jastrzębskie Zakłady Remontowe Sp. z o.o., Jastrzębska Spółka Kolejowa Sp. z o.o. oraz Polski Koks SA.

W 2011 r. w kopalniach JSW wydobyto 8,8 mln t węgla koksowego (w tym 7,3 mln t koksowego typu 35) oraz 3,8 mln t węgla do celów energetycznych. W 2011 roku w koksowniach należących do JSW S.A. wyprodukowano 3,1 mln t koksu.

Kopalnie JSW posiadają ok. 0,55 mld t udokumentowanych zasobów operatywnych węgla. Grupa zamierza powiększyć bazę zasobów operatywnych do 0,84 mld t. Umożliwi to utrzymanie mocnej pozycji na międzynarodowych rynkach przez okres następnych 60 lat.

Na koniec 2011 roku Grupa zatrudniała ponad 29,7 tys. pracowników, z czego najwięcej zatrudnionych było w JSW: ponad 22,9 tys. i w Koksowni Przyjaźń: ponad 1,7 tys.

O ArcelorMittal Poland

ArcelorMittal Poland jest największym producentem stali w Polsce, skupiającym ok. 70 proc. potencjału produkcyjnego polskiego przemysłu hutniczego. W skład firmy wchodzi pięć hut: w Krakowie, Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu, Świętochłowicach i Chorzowie. Do koncernu należą także Zakłady Koksownicze Zdzieszowice, będące największym producentem koksu w Polsce i Europie. ArcelorMittal Poland zatrudnia ponad 12 000 osób, a wraz ze spółkami zależnymi – ponad 15 000. Firma produkuje szeroki wachlarz wyrobów długich, płaskich, specjalnych oraz półwyrobów stalowych na potrzeby m.in. budownictwa, przemysłu AGD i transportowego.

Realizując globalną strategię zrównoważonego rozwoju, firma od roku 2004 zainwestowała ponad 4,5 mld zł w technologie, które znacznie ograniczyły wpływ jej działalności na środowisko naturalne. W dużym stopniu wspiera również społeczności lokalne, inwestując w obszary związane przede wszystkim ze zdrowiem i edukacją.

Więcej informacji o ArcelorMittal można znaleźć na witrynie internetowej: www.arcelormittal.com/poland

O ArcelorMittal

ArcelorMittal to największy na świecie producent stali, obecny w ponad 60 krajach. Firma jest liderem we wszystkich czołowych sektorach rynku stali, w tym sektorze motoryzacyjnym, budowlanym, artykułów gospodarstwa domowego i opakowań. Zajmuje wiodącą pozycję w obszarze badań i rozwoju oraz technologii, jak również posiada rozległe złoża surowców i rozbudowaną sieć dystrybucji. Dzięki zakładom zlokalizowanym w ponad 20 krajach na  4 kontynentach ArcelorMittal jest obecny na wszystkich kluczowych rynkach stalowych, zarówno tych rozwiniętych, jak i rozwijających się.

Wyznając kluczowe dla firmy wartości: zrównoważony rozwój, jakość i przywództwo, ArcelorMittal prowadzi swoją działalność w sposób odpowiedzialny, dbając o zdrowie, bezpieczeństwo i dobrobyt pracowników i kontrahentów firmy oraz troszczy się o społeczności lokalne, wśród których operuje. Firma jest również przywiązana do zrównoważonego zarządzania zasobami środowiska naturalnego oraz nieodnawialnymi surowcami. Rozwijając najnowocześniejsze technologie produkcji stali i inwestując w badania, czyni także wysiłki na rzecz walki ze zmianami klimatycznymi.

W 2011 roku obroty ArcelorMittal sięgnęły 94 miliardów dolarów, a produkcja stali surowej w zakładach firmy wyniosła 91,9 milionów ton, co stanowi średnio 6-procent produkcji światowej. ArcelorMittal jest notowany na giełdzie w Nowym Jorku (pod symbolem MT), Amsterdamie (MT), Paryżu (MT), Brukseli (MT), Luksemburgu (MT) oraz hiszpańskich indeksach w Barcelonie, Bilbao, Madrycie i Walencji (MTS).

Więcej informacji o ArcelorMittal można znaleźć na stronie: www.arcelormittal.com