Grupa JSW coraz większa

4 października Jastrzębskie Zakłady Remontowe, wchodzące w skład grupy kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej, kupiły od Skarbu Państwa 43,31 procent udziałów w Zakładach Remontów Mechanicznych sp. z o. o. z Dąbrowy Górniczej. Pozostałe udziały należą do Koksowni Przyjaźń sp. z o. o., która również należy do grupy kapitałowej JSW.

Działania te są zgodne z założeniami strategii rozwoju zakładów spółki, która zakłada integrację i konsolidację przedsiębiorstw w celu stworzenia silnej grupy kapitałowej o ugruntowanej pozycji na rynkach międzynarodowych.

Sama Jastrzębska Spółka Węglowa jest obecnie w trakcie realizacji procedury związanej z nabyciem od skarbu Państwa 90,59 procent udziałów w Przedsiębiorstwie Gospodarki Wodnej i Rekultywacji w Jastrzębiu Zdroju. JSW ma już zagwarantowane prawo wyłączności w prowadzeniu negocjacji w tej sprawie.

PGW i R to firma o strategicznym znaczeniu dla spółki, gdyż zajmuje się między innymi odprowadzaniem do Olzy poprzez system retencyjno - dozujący wód słonych z jej pięciu kopalni oraz z trzech kopalni należących do Kompanii Węglowej.