Górnicy dzielą się osoczem

|   COVID

Rozpoczęła się dwudniowa barbórkowa akcja oddawania osocza. Dziś i jutro (27 i 28 listopada) pracownicy Jastrzębskiej Spółki Węglowej, którzy mają za sobą infekcję koronawirusem, oddają osocze potrzebne do ratowania chorych na Covid-19.

fot. Dawid Lach

Osocze ozdrowieńców zawiera przeciwciała, które wspomagają leczenie chorych na Covid-19 z ciężkimi objawami zakażenia. Dotąd, w tego typu akcjach współorganizowanych przez JSW, wzięło udział blisko tysiąc pracowników spółki. Warto zaznaczyć, że przedsięwzięcie nie jest nowe dla ozdrowieńców z Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Górnicy to jedna z pierwszych grup zawodowych, która zaczęła dzielić się osoczem, gdy tylko pojawiła się taka potrzeba.

­- O wyniku dodatnim dowiedziałem się po zrobieniu testów przesiewowych u nas na kopalni, ale na szczęście koronawirusa przechodziłem bezobjawowo. Teraz zdecydowałem się oddać osocze – po raz pierwszy zresztą - ponieważ jest to podobno najskuteczniejsze lekarstwo w walce z koronawirusem – mówi Radosław Ciałoń, górnik z Ruchu Zofiówka.

Krew i osocze będzie można oddawać też w sobotę (28 listopada) w hali zbornej kopalni Pniówek oraz w Oddziałach Terenowych Regionalnego  Centrum Krwiodawstwa w godzinach od 8.00 do 14.00.

Przypominamy, że osocze dla chorych na Covid-19 pobierane będzie tylko w Oddziałach Terenowych Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa: w Jastrzębiu-Zdroju oraz Wodzisławiu Śląskim.