Działki trafiły do działkowców

3,295 mln zł – za taką kwotę Jastrzębska Spółka Węglowa sprzedała nieruchomości gruntowe o łącznej powierzchni ponad 34,5 ha wraz z domami działkowca znajdującymi się na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych „Storczyk” w Mszanie, „Nowalijka”, Gajówka”, Majówka”, „Słonecznik”, „Stokrotka”, „Bratek” w Jastrzębiu-Zdroju.

Sprzedaż nieruchomości, na których położone są ogrody działkowe kończy długotrwały proces regulowania własności tych gruntów. Sprzedane przez JSW nieruchomości były użytkowane w sposób bezumowny przez działkowców, których reprezentuje Polski Związek Działkowców. Zarówno PZD jak i poszczególni działkowcy nie zwracali Jastrzębskiej Spółce Węglowej kosztów, które wynosiły  ok. 200 tys. zł rocznie.

Z takiego sposobu załatwienia sprawy zadowolone są obydwie strony. JSW, bo jako spółka wydobywcza pozbyła się nieruchomości niepotrzebnych do jej podstawowej działalności,  jak i sami działkowicze, bo nabywcą został reprezentujących ich interesy Polski Związek Działkowców. - Takie załatwienie sprawy jest także zgodne z duchem ustawy o Rodzinnych Ogrodach Działkowych, która stanowi, że grunty na których zakładane są Rodzinne Ogrody Działkowe powinny być własnością Skarbu Państwa, jednostek samorządu terytorialnego lub stowarzyszeń ogrodowych – mówi Piotr Zniszczoł, kierownik zespołu Zarządzania Mieniem JSW.