Dwa razy większe wydobycie – nowy kompleks w Pniówku

W kwietniu w kopalni Pniówek, należącej do Jastrzębskiej Spółki Węglowej, ruszyła ściana wyposażona w zautomatyzowany kompleks ścianowy przeznaczony do eksploatacji pokładów o cienkiej i średniej miąższości.

Ściana jest prowadzona w najwyższej, a więc IV kategorii zagrożenia metanowego, w partii zaliczonej do zagrożonych wyrzutami gazów i skał.  W tych warunkach eksploatacja może być prowadzona wyłącznie przy zachowaniu najsurowszych norm bezpieczeństwa, co  gwarantuje jedynie pełna automatyzacja procesu wydobywczego.

- W rejonie tej ściany zastosowaliśmy modelowe rozwiązania. Spełnia ona wszelkie wymogi bezpieczeństwa, pozwalając jednocześnie osiągać bardzo dobre wyniki produkcji. Udowadniamy, że bezpiecznie nie zawsze oznacza nieefektywnie – podkreśla Andrzej Tor, zastępca prezesa zarządu JSW ds. produkcji.

Ściana C 1 prowadzona jest w pokładzie 404/1 o grubości około 1,45 m na głębokości 1000 m. Średnie wydobycie ze ściany kształtuje się na poziomie 3,2 tys. ton węgla na dobę (najwyższe 3,5 tys. ton), a więc jest niemal dwukrotnie wyższe niż uzyskiwane dotychczas w ścianach o podobnych parametrach. Jest to możliwe dzięki wyposażeniu ściany w szereg innowacyjnych rozwiązań umożliwiających wydobywanie węgla w trybie automatycznym. Zastosowane nowoczesne rozwiązania techniczne oparte są  na technologiach zakładów wchodzących w skład grupy kapitałowej KOPEX S.A.: Zabrzańskich Zakładów Mechanicznych S.A., Fabryki Maszyn i Urządzeń TAGOR S.A., Rybnickiej Fabryki Maszyn RYFAMA S.A. i Kopex Electric Systems S.A.

Wyjątkowy jest zwłaszcza układ tzw. komunikacji dwutorowej, pozwalający na zarejestrowanie każdego wydarzenia w ścianie oraz odpowiednią reakcję ze strony maszyn i urządzeń. Kompleks  wydobywczy pracuje w dwóch trybach wydobywczych. Na wybór trybu pracy mają wpływ warunki górniczo-geologiczne w ścianie oraz stosowana technologia pracy.

- Pracę kombajnu nadzorują obserwatorzy kombajniści, którzy mogą w sytuacjach tego wymagających, przejąć kontrolę nad kombajnem. W tym czasie mogą przeprowadzić kombajn przez pewien odcinek ściany bez korekty skrawu wzorcowego lub skorygować parametry skrawu wzorcowego  o wymagane poprawki. Dla zapewnienia bezpieczeństwa załogi podczas pracy kompleksu ścianowego w trybie automatycznym, sekcje obudowy zmechanizowanej ostrzegają o rozpoczęciu cyklu pracy sygnałem dźwiękowym oraz optycznym. Oprócz tego osoba przebywająca w ścianie ma możliwość zablokowania pracy części lub wszystkich sekcji – mówi Andrzej Meder, dyrektor ds. techniki i rozwoju KOPEX SA.

Ze względu na zagrożenia wynikające z eksploatacji ściany w partii zaliczonej do zagrożonych wyrzutami gazów i skał została wyznaczona strefa szczególnego zagrożenia, w której ograniczono liczbę pracujących tam osób. Do monitorowania ilości pracowników zatrudnionych w rejonie ściany został zabudowany system monitorowania migracji załogi ARGUS. Wejścia do strefy zostały wyposażone w bramki monitorujące oraz tablice informujące o ilości pracowników przebywających w strefie.

Nadzór nad ilością pracowników przebywających w strefie prowadzi dyspozytor ruchu. Informacja ta wyświetlana jest również na głównej tablicy synoptycznej na ekranie komputera wizualizacji centralnej w kabinie operatora systemu w chodniku podścianowym.

- Brygady ścianowe od samego początku podchodziły do zastosowanych rozwiązań technicznych z pełną otwartością  i pozytywnym nastawieniem. Na dzień dzisiejszy kompleks pracuje w pełnej automatyce, a pracownicy obsługujący urządzenia w ścianie zachowują się w pełni profesjonalnie - stwierdza sztygar oddziałowy oddziału wydobywczego G-2 Sławomir Polak.