Puchar Prezesa dla Jas-Mos

Drużyna kopalni Jas-Mos wygrała pierwszy Turniej Siatkarski o Puchar Prezesa JSW.

W finale rozegranym w hali widowiskowo-sportowej w Jastrzębiu -Zdroju przed meczem Plus Ligi  Jastrzębskiego Węgla z Asseco Resovią Rzeszów górnicy z kopalni Jas-Mos pokonali zespół Ruchu Borynia kopalni Borynia-Zofiówka 2:0.  Obie drużyny stworzyły widowisko godne wielkiego finału. W pierwszej partii kilkupunktową przewagę wypracowali sobie siatkarze z Ruchu Borynia. Jas-Mos  zniwelował jednak straty i po dramatycznej końcówce wygrał seta.  Druga partia to walka punkt za punkt, w końcówce seta więcej spokoju zachowali zawodnicy  Jas-Mos i to oni odnieśli zwycięstwo zdobywając Puchar prezesa JSW.

Wszystkie drużyny uczestniczące w Turnieju otrzymały z rąk Jarosława Zagórowskiego, prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej, Czesława Kubaczki - dyrektora KWK „Zofiówka-Borynia” i Zdzisława Grodeckiego, prezesa Jastrzębskiego Węgla, pamiątkowe puchary. Trzy najlepsze nagrodzono medalami. Wręczając nagrody Jarosław Zagórowski zaproponował, by od przyszłego roku zorganizować siatkarską Ligę JSW. Dodatkową nagrodą dla zwycięskiej drużyny ma być mecz z ekipą Jastrzębskiego Węgla, który rozegrany zostanie po zakończeniu sezonu.

MVP turnieju został Sebastian Marczyński (Jas-Mos), najlepszym atakującym Marcin Grygiel (Krupiński), rozgrywającym Dariusz Łasiewicki (Jas-Mos), przyjmującym Witold Zabrzański (Zofiówka-Borynia Ruch Borynia), blokującym Damian Szczepanik (Zofiówka-Borynia Ruch Borynia), nagrodą dla najlepszego libero wyróżniono Roberta Kudelskiego (Jas-Mos).

zdjęcie: KS Jastrzębskie Węgiel