Przeszło pól miliarda złotych na bezpieczeństwo

W 2011 roku w Jastrzębskiej Spółce Węglowej nakłady na bezpieczeństwo planowane są na poziomie przeszło 538 mln złotych, a więc o 28,5 mln wyższym niż w roku minionym. Będą one stanowiły niemal 11 procent (10,8) procent kosztów ogólnych przedsiębiorstwa.

W przeliczeniu na jednego zatrudnionego oznacza to nakłady w wysokości około 23,7 tys. złotych rocznie, a w przeliczeniu na jedną tonę wydobytego węgla - 39,2 złotych.
Najwięcej pieniędzy pochłania zwalczanie zagrożenia metanowego, na które JSW  przeznaczyła w tym roku ponad 128,5 mln złotych. Obejmuje ono zarówno badania metanonośności pokładów, badania skał na iskrzenie zapalające metan, jak i wyposażenie załogi w sprzęt pomiarowy do określenia stanu zagrożenia gazowego, budowę i utrzymanie sieci rurociągów metanowych oraz utrzymanie centrali metanometrycznej i zakupy czujników.
Ponad 110 mln złotych spółka wyda w 2011 roku na profilaktykę pożarową i budowę tam izolacyjnych. W ramach profilaktyki w zakresie zagrożenia wybuchem pyłu węglowego budowane są między innymi zapory przeciwwybuchowe, kupowany jest pył do opylania wyrobisk i środki do zraszania oraz sprzęt do pomiarów  zapylenia, co pochłonie około 40 mln złotych. Kolejne 46 milionów złotych JSW przeznacza w tym roku na działania skoncentrowane na zwalczaniu zagrożenia klimatycznego, które polegają między innymi na budowie tam wentylacyjnych oraz zakupie i remontach urządzeń chłodniczych.
Kopalnie JSW ponoszą również nakłady na profilaktykę związaną z zagrożeniem zawałami (32,5 mln), tąpaniami  i zagrożeniem wodnym. Oprócz tego przeznaczają ponad 42 miliony złotych rocznie na odzież ochronną i obuwie robocze, specjalną odzież i obuwie oraz sprzęt ochrony osobistej, który zabezpiecza górników przed uciążliwymi warunkami pracy i chorobami zawodowymi.