Jarosław Zagórowski uhonorowany wyróżnieniem Manager Award

Jarosław Zagórowski, prezes Jastrzębskiej Spółki Węglowej, został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem Manager Award, przyznawanym przez Wydawnictwo Business Magazine Manager. Uroczystość odbyła się 26 kwietnia 2012 roku na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Nagroda została przyznana za przeprowadzenie w imponującym tempie największego debiutu giełdowego ostatnich lat, jakim było upublicznienie Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Zdaniem jury Jarosław Zagórowski udowodnił, że górnictwo może być branżą nowoczesną, konkurencyjną na globalnym rynku i przynoszącą zyski. Doceniono znaczące akwizycje w strategicznych dla branży segmentach koksowym i energetycznym, ambitny program inwestycyjny, jaki prowadzi Spółka, oraz rekordowe w historii firmy wyniki, stanowiące niemal trzy czwarte zysków całego polskiego górnictwa.

– Jarosław Zagórowski cieszy się na rynku opinią człowieka o żelaznych zasadach i wyjątkowych kompetencjach. Rok 2011 był bez wątpienia jego rokiem. Pokazał, że jest sprawnym menedżerem i śmiałym liderem, który wizje zamienia w rzeczywistość – podkreślił w uzasadnieniu Piotr Cegłowski, redaktor naczelny „Managera”.

Celem Manager Award jest wyróżnianie wybitnych menedżerów działających na polskim rynku i prezentowanie osiągnięć firm, którymi zarządzają. Laureaci nagród są wyłaniani z grona kilkuset menedżerów ze świata biznesu i kultury. Wyboru dokonuje jury reprezentujące środowisko biznesu i mediów oraz internauci.