12. Środki pieniężne i ich ekwiwalenty

31.12.2014

31.12.2013

1 342,0

Razem środki pieniężne i ich ekwiwalenty

2 036,9

w tym, o ograniczonej możliwości dysponowania

20,7

18,1

Wartość środków pieniężnych o ograniczonej możliwości dysponowania wynosi na 31 grudnia 2014 r.: 20,7 mln zł (31 grudnia 2013 r.: 18,1 mln zł) i obejmuje głównie wadia oraz zabezpieczenia należytego wykonania umowy.

W związku z podpisaniem umowy nabycia KWK Knurów-Szczygłowice, JSW nabyła środki pieniężne o ograniczonej możliwości dysponowania z tytułu zabezpieczenia należytego wykonania umowy oraz z tytułu wadiów dotyczących postępowań przetargowych w kwocie 0,3 mln zł. Natomiast w związku z nabyciem spółki ZOD, Grupa przejęła środki pieniężne i ich ekwiwalenty w kwocie 15,2 mln zł (w tym o ograniczonej możliwości dysponowania 44 tys. zł).

Struktura walutowa środków pieniężnych i ich ekwiwalentów Grupy po przeliczeniu na PLN przedstawia się następująco:

31.12.2014

31.12.2013

PLN

1 265,4

1 937,3

26,3

23,0

3,2

35,3

29,5

58,3

17,9

41,3

17,9

41,3

2 036,9

Składniki środków pieniężnych i ich ekwiwalentów w skonsolidowanym sprawozdaniu z przepływów pieniężnych i skonsolidowanym sprawozdaniu z sytuacji finansowej są tożsame.